Ο Τατούλης χάλασε το επινίκιο πάρτυ

Ο Τατούλης χάλασε το επινίκιο πάρτυ

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ο βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης με την ομιλία του στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο που μας πέρασε.

Ο κ. Τατούλης χάλασε το κλίμα ευφορίας που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο κ. Καραμανλής εκμεταλλευόμενος το βέτο στο Βουκουρέστι. Ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε ευθέως και με σκληρό τρόπο ο πρωθυπουργός. Επιπλέον εμμέσως πλην σαφώς επιτέ

Ο Τατούλης χάλασε το επινίκιο πάρτυ

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ο βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης με την ομιλία του στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο που μας πέρασε.

Ο κ. Τατούλης χάλασε το κλίμα ευφορίας που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο κ. Καραμανλής εκμεταλλευόμενος το βέτο στο Βουκουρέστι. Ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε ευθέως και με σκληρό τρόπο ο πρωθυπουργός. Επιπλέον εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε στο σύστημα εξουσίας Μαξίμου, απαξίωσε την ρητορεία περί μεταρρυθμίσεων, αμφισβήτησε την δήθεν διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε να πάρει μαζί της την κοινωνία και ουσιαστικά κάνει ότι και το ΠΑΣΟΚ.

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου αμέσως μετά την συνεδρίαση άρχισαν οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Οι κ.κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιάννης Αγγέλου και Θεόδωρος Ρουσόπουλος ήταν σε επικοινωνία όλο το απόγευμα με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του βουλευτή. Το πρώτο που έκαναν πάντως ήταν να επιστρατεύσουν τον επικοινωνιακό μηχανισμό για να υποβαθμίσουν το θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης. Κομματικό στέλεχος έλεγε: «είναι βέβαιο ότι αν ο κ. Καραμανλής είχε περισσότερους από τους 151βουλευτές συν τον κ. Κουκοδήμο θα είχε διαγράψει τον κ. Τατούλη». Στο τέλος πάντως κατέληξαν στην αμήχανη δήλωση του κ. Ζαγορίτη ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του». Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου πάντως άρχισαν την προσπάθεια απαξίωσης του κ. Τατούλη λέγοντας ότι τα κάνει από προσωπική πικρία γιατί ο κ. Καραμανλής τον άφησε εκτός κυβέρνησης καθώς επίσης ότι είναι σε επαφή με κορυφαία στελέχη όχι μόνο από το κόμμα του αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κλείσιμο

Ο κ. Τατούλης αιφνιδίασε την κομματική ηγεσία ασκώντας την κριτική του στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. «Η ομιλία μου ήταν καθαρά πολιτική, ασκώ την κριτική μου στα όργανα του κόμματος» ήταν το μόνο που έλεγε μετά ο βουλευτής σε όσους επικοινώνησαν μαζί του. Στην πραγματικότητα τις απόψεις του κ. Τατούλη συμμερίζονται πολλά στελέχη του κόμματος που αγανακτούν από τον τρόπο  που ασκεί την εξουσία το σύστημα Μαξίμου. Είναι βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής όπως και στο κρίσιμο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό για να μην αποκτήσουν το στίγμα του αποστάτη ωστόσο είναι σαφές ότι διαφωνούν με πολλά από όσα κάνει και λέει. Ο κ. Καραμανλής έχει ουσιαστικό πρόβλημα πλέον αφού είναι πλέον εμφανές ότι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας του προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ο φόβος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην επαναλάβουν και άλλοι βουλευτές τις αιτιάσεις του κ. Τατούλη. Άλλωστε ο βουλευτής αυτό που έκανε ήταν να πει από το βήμα της κεντρικής επιτροπής εκείνα που συζητούνται στα παρασκήνια του κυβερνώντος κόμματος από πολλά στελέχη αλλά φοβούνται να τα πουν δημοσίως. 

Ο κ. Τατούλης αποδόμησε συνολικά την κυβερνητική ιδεολογία και πρακτική αμφισβητώντας τις μεταρρυθμίσεις που προβάλλει ο πρωθυπουργός σε κάθε ομιλία του. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε επίσης η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κ. Τατούλης όμως προχώρησε περισσότερο, έκανε κριτική στον πρωθυπουργό και στο σύστημα Μαξίμου. «Ο λαός δεν έχει ανάγκη από Χατμάνους που αποφασίζουν γι αυτόν χωρίς αυτόν πίσω από κλειστές πόρτες, δεν χρειάζεται Καίσαρες που απαξιώνουν τις διαδικασίες της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στοχεύοντας κατευθείαν στον πρωθυπουργό και προκαλώντας πάγωμα στο ακροατήριο των συνέδρων.

Με μία φωτογραφική αναφορά του έπληξε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και την λεγόμενη παρέα του Μαξίμου: «Μιλώ για τα στοιχεία εκείνα που όψιμα παρεισέφρησαν στον κομματικό μηχανισμό χωρίς να ανήκουν ιδεολογικά σε αυτόν, χωρίς να έχουν εκτεθεί ποτέ στην κρίση του ελληνικού λαού χωρίς να νοιάζονται για το μέλλον της κεντροδεξιάς, μοναδικό τους ενδιαφέρον έχουν την διαιώνιση του δικού τους θώκου και εκείνου της παρέας τους».

Ο βουλευτής όμως μίλησε ουσιαστικά για την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης Καραμανλή. Υποστήριξε ότι ο δικομματισμός έχει τελειώσει, προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει περίοδος αστάθειας μέχρι να ξαναμοιραστεί η πολιτική τράπουλα και ότι ο νέος δικομματισμός θα βασίζεται σε συμβατές μεταξύ των στελεχών απόψεις για το μέλλον του τόπου. Στην ουσία μίλησε για συνεργασίες στελεχών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους μετά τις επόμενες εκλογές στις οποίες πιθανόν δεν θα προκύψει αυτοδυναμία. Είναι ένα σενάριο που συμμερίζονται πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης