Ο Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Ο Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Με μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά εκ του ασφαλούς -καθώς το Κέντρο ουσιαστικά περιλαμβάνεται στο πρώην ΙΚΑ που σημαίνει ότι έχει ήδη καλή δομή, οργάνωση και στελέχωση- ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον χώρο

Ο Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
Τον τελευταίο λόγο στην συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εντός κι εκτός Βουλής, θέλησε να (δείξει ότι) έχει ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, με την επίσκεψη του το απόγευμα της Τετάρτης, στο Κέντρο Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο πρώην ΙΚΑ, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Με μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά εκ του ασφαλούς -καθώς το Κέντρο ουσιαστικά περιλαμβάνεται στο πρώην ΙΚΑ που σημαίνει ότι έχει ήδη καλή δομή, οργάνωση και στελέχωση-  ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον χώρο, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για την ΠΦΥ κ. Σταμάτη Βαρδαρου, της υποδιοικητριας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κυρίας Χρυσάνθη Κισκηρα και της υπεύθυνης της Μονάδας Υγείας της ΠΦΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κυρίας Κιρας Ζαμαγια.

Η μονάδα της Αλεξάνδρας -σημείο αναφοράς ούτως ή άλλως μέχρι και το 2013 για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ- λειτουργεί σε 24ωρη εφημερία από τις αρχές Ιουλίου, πέραν της τακτικής λειτουργίας της με ιατρικές και εργαστηριακές επισκέψεις ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιοι στον κ. Ξανθό, η 24ωρη λειτουργία υποστηρίζεται από τους 110 γιατρούς που έχει στο δυναμικό της η μονάδα -από αυτούς οι 25 είναι επικουρικοί-, από τους 16 νοσηλευτές, τους 6 παρασκευαστές εργαστηρίων, τους 10 ακτινολόγους και το διοικητικό προσωπικό.

Σε 24ωρη εφημερία υπάρχουν πάντοτε παθολόγος, γενικός γιατρός, καρδιολόγος και παιδίατρος. Γιατροί άλλων πέντε ειδικοτήτων, ορθοπεδικός, χειρουργός, οδοντίατρος, ακτινολόγος, βιοπαθολόγος, βρίσκονται στο Κέντρο καθημερινά απλό τις 8πμ ως τις 3μμ, και στη συνέχεια παραμένουν σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή καλούνται στο Κέντρο εφόσον αξιολογηθεί απο τους συναδέλφους τους της 24ωρης εφημερίας οτι χρειάζεται η συνδρομή και η παρέμβαση τους.
Κλείσιμο

Κατά τις δυο εβδομάδες της εφημερίας το Κέντρο δέχεται καθημερινά περίπου 40 με 50 ασθενείς ως επείγοντα περιστατικά, στην πλειοψηφία τους καρδιολογικά και παθολογικά. Από αυτά συνήθως 4 με 5 σε ημερησία βάση χρειάζεται να παραπεμφθούν σε νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση ή εξετάσεις. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά τη μονάδα, έως και 900 ασθενείς, αφορούν τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού, κυρίως ασφαλισμένων αλλά και ανασφάλιστων.

Ως μια πολύ σημαντική δομή μέσω της οποίας θα προσφέρονται υπηρεσίες ΠΦΥ στους πολίτες αλλά και θα αποσυμφορηθούν τα Επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων, χαρακτήρισε το Κέντρο Παροχής Έκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο πρώην ΙΚΑ, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο κ. Ξανθός, στο τέλος της επίσκεψης και ξενάγησης του στον χώρο. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να στηρίξουν τις δομές της ΠΦΥ όπου αυτές ανοίγουν και ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης