«Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται», δήλωσε η χήρα του Σπύρου Μουστακλή

«Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται», δήλωσε η χήρα του Σπύρου Μουστακλή

«Χρειάζεται αγώνες. Αυτή τη Δημοκρατία που γιορτάζουμε σήμερα, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την οποία γιορτάζουμε, αυτή η Δημοκρατία έγινε με το να προδοθεί η Κύπρος, να αιματοχυθεί, να έχουμε αγνοούμενους, καταλάβατε;», δήλωσε η Χριστίνα Μουστακλή

«Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται», δήλωσε η χήρα του Σπύρου Μουστακλή
«Δεν χαρίζεται η Δημοκρατία, χρειάζεται αγώνες» τόνισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή, χήρα τού αγρίως βασανισθέντος από τη δικτατορία δημοκρατικού αξιωματικού του ελληνικού στρατού, Σπύρου Μουστακλή, η οποία παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
, Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αντιδικτατορικού αγωνιστή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Από το ΕΑΤ - ΕΣΑ δεν πέρασε μόνο ο Σπύρος Μουστακλής, πέρασαν όλοι, οι περισσότεροι, που έκαναν αντίσταση κατά της δικτατορίας και βασανίστηκαν. Ο Σπύρος Μουστακλής, δυστυχώς, περισσότερο απ' όλους, του στοίχισε …μπήκε εκεί άνθρωπος και βγήκε φυτό…» είπε η κ. Μουστακλή.

Κλείσιμο
Ο Σπύρος Μουστακλής υπέστη άγρια βασανιστήρια από το καθεστώς της δικτατορίας στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, πληρώνοντας βαρύτατο προσωπικό τίμημα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον χώρο μνήμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά, όπου βασανίστηκαν οι Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

«Αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας ο Σπύρος Μουστακλής μπήκε στην αντίσταση, μαζί με πολλούς άλλους αντιστασιακούς κυρίως και με στρατιωτικούς συναδέλφους του, αλλά και με άλλους αντιστασιακούς, πολίτες, γιατί η δικτατορία ξέρετε και στρατιωτικούς αποστράτευσε και απέταξε, αλλά και πολλούς υπαλλήλους» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή και πρόσθεσε:

«Ο Σπύρος Μουστακλής είχε μια ιστορία, ήταν πατριώτης και όλα τα αισθήματά του αυτά για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία, για τον πατριωτισμό αποδείχθηκαν με τον τρόπο ζωής του. Είδατε ότι είχε συμμετοχή σε όλες τις κρίσιμες εποχές, από πολύ μικρός μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν παρών. Για τη Δημοκρατία και την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Μιλώντας για την προσωπικότητα του Σπύρου Μουστακλή, η χήρα του εστίασε σε εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, που τον έκαναν πρωταρχικό στόχο της δικτατορίας. Κυρίως στο ότι ήταν ανυποχώρητος ως προς τις αρχές του.

«Δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει, δεν φοβόταν τίποτε, ήταν γενναίος, μπροστά στα αισθήματα που τον διέπνεαν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Κανένα εμπόδιο δε μπορούσε να του σταθεί εκεί» είπε η κ. Μουστακλή και συνέχισε: «Μόλις γύριζε από την εξορία συνέχιζε τον αγώνα και επειδή το είχαν αντιληφθεί και τον παρακολουθούσαν, του είχανε παραγγείλει: «Ξέρουμε πως όποια πέτρα και εάν σηκώσουμε είσαι από κάτω. Αλίμονο, όταν θα ξαναέρθεις εδώ, δηλαδή, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, θα σε βγάλουν από εδώ, τέσσερεις. Το είπαν και το κάνανε».

Η κ. Μουστακλή ανέφερε κι έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο σύζυγός της βασανίστηκε τόσο σκληρά από τη χούντα. Ήταν μια «πρόκληση» για το στρατιωτικό καθεστώς, γιατί σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που δεν πολέμησαν ποτέ, ο ίδιος ήταν ένας ήρωας, ένας βετεράνος. Ήταν μια ζωντανή ιστορία αντίστασης στον εχθρό, στον κατακτητή, είχε πολεμήσει, είχε συμμετοχή σε εθνικούς αγώνες, σε ηρωικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σε ερώτηση, τι θα πρέπει να θυμόμαστε από τον Σπύρο Μουστακλή, η κ. Μουστακλή απάντησε ότι πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει την ιστορία και ότι «η Δημοκρατία δεν χαρίζεται», χρειάζεται αγώνες.

«Θα έπρεπε να διαβάσουμε την ιστορία όλοι μας και ο καθένας να κρίνει. Αλλά να διαβάσει όμως την ιστορία και να είναι προετοιμασμένος. Έχει σημασία αυτό. Να ξέρει, να μην είναι άσχετος και αναλόγως ας κρίνει. Πάντως, η Δημοκρατία χρειάζεται αγώνες. Δε χαρίζεται» είπε η κ.Μουστακλή και συνέχισε: «Κι αυτή τη Δημοκρατία που γιορτάζουμε σήμερα, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την οποία γιορτάζουμε, αυτή η Δημοκρατία έγινε με το να προδοθεί η Κύπρος, να αιματοχυθεί, να έχουμε αγνοούμενους, καταλάβατε; Και όλοι αυτοί οι αγώνες, ας αναλογιστούμε, όλοι αυτοί οι αγώνες που έκαναν όλοι για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας -πρέπει να τους θυμόμαστε- τι θα έλεγαν και οι ίδιοι, βλέποντας δυστυχώς πως είμαστε σήμερα» συνέχισε η κ. Μουστακλή.

Ο Σπύρος Μουστακλής αποτέλεσε κορυφαίο σύμβολο αντίστασης κατά της χούντας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε άγρια και σε ασφάλεια και ΕΑΤ - ΕΣΑ, συνεχώς επί σαράντα επτά μέρες, όπου μάλιστα υπέστη το μοιραίο χτύπημα στην καρωτίδα, που του προξένησε βαρύ εγκεφαλικό και παρέλυσε όλη τη δεξιά πλευρά του σώματός του. Αλλά και αυτό το πλήγμα, ο Μουστακλής κατάφερε σε ένα βαθμό, σταδιακά, με τη δύναμη της προσωπικότητας και της αδάμαστης θέλησης του, να το υπερβεί, να κινηθεί και πάλι, να ξαναπερπατήσει, δεν μπόρεσε ωστόσο ποτέ να ξαναμιλήσει.

«Ο Σπύρος Μουστακλής -η προτομή του- είναι εκεί αντιπροσωπεύοντας όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία» είπε η Χριστίνα Μουστακλή. Αναφερόμενη στην σημερινή κατάθεση στεφάνου στον χώρο της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η κ. Μουστακλή, είπε: «Από τότε που έγινε Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) έρχεται κάθε χρόνο το πρωί και καταθέτει στεφάνι, στο χώρο αυτό. Ο χώρος αυτός πριν από πενήντα χρόνια ήταν το ΕΑΤ - ΕΣΑ και ήταν ένας κρανίου τόπος, κολαστήριο και τώρα στη θέση του είναι ένα πάρκο ελευθερίας, παίζουν παιδιά, υπάρχει μουσείο...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης