Σεισμολόγοι: Ο χορός των Ρίχτερ στην Κω θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα

Σεισμολόγοι: Ο χορός των Ρίχτερ στην Κω θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα

«Η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, τον πρώτο μήνα θα γίνουν οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι σεισμοί που θα φτάσουν τα 5,7-5,8 Ρίχτερ, την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε 1.000 μετασεισμούς, τη δεύτερη 500 και την τρίτη 100» λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Σεισμολόγοι: Ο χορός των Ρίχτερ στην Κω θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα
«Ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στην Κω είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος σεισμός και θα ακολουθήσει μία πλούσια σεισμική ακολουθία, η οποία θα αποτελείται από πάρα πολλούς μεγάλους και μικρούς σεισμούς» επισημαίνει στο protothema.gr ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, και καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και προσθέτει: «Θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Αν έχουμε πολλούς μικρούς σεισμούς, θα έχουμε λίγους μεγάλους. Αν έχουμε λίγους μικρούς σεισμούς, θα έχουμε πολλούς μεγάλους. Το μέγεθος των μεγάλων σεισμών θα φτάσει τα 5,7 με 5,8 Ρίχτερ».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του καθηγητή Γεωλογίας, όσον αφορά την μετασεισμική ακολουθία, η οποία «θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ειδικά στον πρώτο μήνα θα γίνουν οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι σεισμοί». Εντυπωσιακό είναι αυτό που αναφέρει: «Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε περίπου 1000 μετασεισμούς, τη δεύτερη εβδομάδα 500 μετασεισμούς και την τρίτη εβδομάδα 100 μετασεισμούς. Όλοι οι μετασεισμοί θα είναι άνω του 1,5 Ρίχτερ, οι περισσότεροι θα είναι μικρού μεγέθους και δεν θα γίνουν αισθητοί».

Κλείσιμο
Η κατάσταση των κτιρίων του νησιού

Σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων στο νησί, ο κ. Λέκκας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τονίζει: «Είμαι εδώ από το πρωί και μπορώ να σας πω ότι τα κτίρια είναι άριστα. Μερικά έχουν υποστεί ρωγμές, αλλά είναι πολύ παλιά κτίρια. Η Κως άντεξε, αυτό είναι το συμπέρασμα».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανελλαδικού δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), δεν παρατηρούνται βλάβες στα φέροντα υλικά της πλειοψηφίας των κτιρίων (σκυρόδεμα), παρά μόνο σε τοιχοποιίες.

O διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Βασίλης Λεκκίδης, αναφέρει ότι όσον αφορά τις βλάβες που υπέστη το κεντρικό λιμάνι της Κω, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον σχεδιασμό του, αλλά στην κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας, η οποία προκειμένου να εκτονωθεί προκάλεσε την μετατόπιση του κρηπιδώματος. «Η μία άκρη του ρήγματος ξεκινά από το λιμάνι και σβήνει σε περίπου 40 χλμ ανατολικά, στα παράλια της Τουρκίας» υποστήριξε ο κ. Λεκκίδης, εξηγώντας την επιτάχυνση της έντασης σε αυτό το σημείο του λιμανιού, που έπαιξε ρόλο στις ζημιές τις οποίες υπέστη. 
   
Για το κτίριο εντός του χώρου του λιμανιού, που είχε τη μεγαλύτερη καταστροφή, σημείωσε ότι ήταν κατασκευασμένο με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς σχεδιασμούς. Γενικότερα, για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα παράλια του νησιού ο κ. Λεκκίδης είπε ότι δεν δείχνουν να είναι στατικά επικίνδυνα, αφού δεν έχουν υποστεί βλάβες στον φέροντα μηχανισμό τους.

Από που προήλθε ο σεισμός

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είναι κατηγορηματικός, όσον αφορά την προέλευση του καταστροφικού σεισμού της Κω. «Σίγουρα μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της Αλικαρνασσού. Είναι ένα ρήγμα που δίνει περισσότερους σεισμούς στην Τουρκία απ' ότι στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ο σεισμός του 1933 που έγινε πάλι στην Κω, προήλθε από ένα παράλληλο ρήγμα, ο τωρινός είναι από το κυρίως ρήγμα. Κατά βάση το ρήγμα της Αλικαρνασσού, είναι ένα ρήγμα που εκτονώνεται μια και έξω». 

Ωστόσο, είναι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων γειτονικών ρηγμάτων. «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και θα δούμε το επόμενο διάστημα» είναι το μόνο που απαντά.

Πάντως, και άλλοι σεισμολόγοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σημειώνει ότι «είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» και θυμίζει τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Κω είναι συνέχεια του γνωστού σεισμικού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας, «που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017 και αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».



«Στον κόλπο της Gokova της Τουρκία ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές του ΑΠΘ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων γειτονικών ρηγμάτων, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είπε ότι πάντα είναι υπαρκτή μία τέτοια πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί ούτε να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το ρήγμα της Αλικαρνασσού έχει διάφορες προεκτάσεις, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά. «Μόνο ως πιθανότητα μπορεί να ληφθεί υπόψη, στη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας, κάτι όμως που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι πρακτικό», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης