PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας

Ξεκίνησε και επισήμως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκίνησε και επισήμως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναμένεται να διαρκέσουν 75 ημέρες - Το πλοίο-γεωτρύπανο «West Capella» βρίσκεται ήδη στο σημείο - Θα φτάσει σε βάθος 4.250 μέτρων - Πολεμικά πλοία από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα στην περιοχή

Την έναρξη των εργασιών ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος- Δυτικό 1» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν 75 μέρες, ανακοίνωσε και επίσημα το Κυπριακό υπουργείο Ενέργειας.


«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από σήμερα και ώρα 1:30 π.μ., στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα.

Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολεμικά πλοία από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα στην περιοχή

Άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά.Εκτος από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο Νικηφόρος.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Dr. Mitsaras13/07/201701:46

Ο Ερντογάν μπορεί να έχει τη κατάληξη όλων των δικτατόρων που καβάλησαν το καλάμι στο τέλος της ημέρας. Βλέπε Καντάφι, Σαντάμ και λοιπούς ανα την ιστορία.

Απάντηση
Τουρκοι13/07/201700:10

Θα γινουν οι Τουρκοι

Απάντηση
Και στα δικά μας... 12/07/201723:59

Και κλααααμααα ο Ταγίπ τώρα... Αν έχει τα άντερα ας κάνει καμια κίνηση. Να γνωρίσει πώς ήταν στην λίθινη εποχή...

Απάντηση
SS12/07/201723:57

Oι Κύπριοι καλά θα κάνουν να φτιάξουν πολεμικό ναυτικό και αεροπορία αν θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις.Τώρα τα θέλουν τα ελληνικά πλοία να τους προστατεύσουν ,πολλές φορές όμως στην ΕΕ έχουν κρατήσει ανθελληνική στάση.Τον Ελληνα τον σκίζουν στην εφορία,εισφορές κτλ.Οι Κύπριοι πληρώνουν μόνο 5% εισφορες ασφάλισης.

Απάντηση
Ευρωπαίος13/07/201700:12

Είσαι εντελώς αδιάβαστος....οι Κύπριοι έχασαν από το κούρεμα του χρέους που έγινε στην Ελλάδα τουλάχιστον 6 δις (μιλάμε για μια οικονομία με ΑΕΠ 20 δις) λόγω των σχέσεων που είχαν οι τράπεζες τους με την Ελλάδα . Και αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τη χρεωκοπία των τραπεζών τους που τους οδήγησε σε μνημόνιο...Κι όμως ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ενώ ήξεραν ότι θα είχαν μεγάλο πρόβλημα για το καλό της Ελλάδας! Η μόνη στιγμή που είχαν θέσεις "εναντίον" της Ελλάδας στο Eurogroup ήταν επι εποχής Βαρουφάκη που γνωρίζουμε πλέον τη ζημιά που προξένησε και το σχέδιο που είχε για παράλληλο νόμισμα κλπ....Άρα ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση η στάση τους ήταν η ενδεδειγμένη. Τελείωνοντας να σου αναφέρω ότι τις εισφορές στην εφορία κλπ που αναφέρεις οι Ελληνικές κυβερνήσεις τις ψήφισαν...πως κολλάς και την Κύπρο σε αυτό ούτε εσύ δεν έχεις καταλάβει

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία