Καμίνι η Ελλάδα: Πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου σε 45 περιοχές - Στους 44 βαθμούς η Σπάρτη

Καμίνι η Ελλάδα: Πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου σε 45 περιοχές - Στους 44 βαθμούς η Σπάρτη

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για το πιο δύσκολο 48ωρο  - Νέος συναγερμός για το όζον - Από το βράδυ της Κυριακής η ανάσα δροσιάς

Καμίνι η Ελλάδα: Πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου σε 45 περιοχές - Στους 44 βαθμούς η Σπάρτη
«Καυτή» είναι η γεύση που αφήνει ήδη το πρώτο κύμα καύσωνα
του φετινού καλοκαιριού που θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή καθώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που έλεγαν ότι Παρασκευή και Σάββατο θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες.

Χαρακτηριστική η εικόνα που αποτυπώνεται λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι στους σταθμούς παρατήρησης που χρησιμοποιεί ως αναφορά η ιστοσελίδα meteo.gr.

Κλείσιμο
Από τους 299 σταθμούς αναφοράς, στους 45 η θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών με τη Σπάρτη να κρατάει τα πρωτεία καθώς τα θερμόμετρα έδειξαν 44 βαθμούς Κελσίου.

Θάλαμος αερίων η Αθήνα
Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμανε συναγερμό για άλλη μια φορά σχετικά με τις τιμές του όζοντος που ξεπέρασαν το όριο ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 13:00 σημειώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:



Καλλιάνος: Έως και 45 βαθμούς η θερμοκρασία 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο το Σάββατο και την Κυριακή η Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μάτι» του καύσωνα με θερμοκρασίες που μονάχα στη Σαχάρα κυμαίνονται. 

Πολλοί θα θυμηθούν τον φονικό καύσωνα του 1987 όπου περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως ηλικιωμένοι.  

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολύ σημαντική θερμή εισβολή. Σήμερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ο υδράργυρος θα βρεθεί στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα γύρω στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου αλλά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως στην Κεντρική Μακεδονία, στο Θεσσαλικό κάμπο, στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, σε τμήματα της Δυτικής Αττικής και της Λακωνίας αλλά και στα νότια παράλια της Κρήτης, ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Άρα μιλάμε για μία πολύ ισχυρή θερμή εισβολή» λέει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος.

«Γενικά και τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις μεγαλουπόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα ακόμα και αργά το βράδυ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες δεν θα προλαβαίνει ο υδράργυρος να κατεβαίνει κάτω από τους 33 βαθμούς Κελσίου» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος.

Ανάσα δροσιάς από την Κυριακή 

Με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία προκύπτει ότι από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς τουλάχιστον, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του βορείου Ιονίου και την Ήπειρο, αργότερα σε όλη τη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, και μέσα στη Δευτέρα στο υπόλοιπο της χώρας.  


Βόρεια προάστια: Αποπνικτική ατμόσφαιρα σήμερα, λόγω υπέρβασης του όζοντος

Αν παρά τον καύσωνα, έχετε χρειαστεί να μετακινηθείτε σήμερα, Παρασκευή, στα βόρεια προάστια είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο, θα έχετε σίγουρα δει μια «θολούρα» στον ουρανό, θα έχετε αισθανθεί πολύ αποπνικτικά και πιθανόν, το έχετε μετανιώσει που βγήκατε έξω. Το ότι το κλίμα στα βόρεια της Αθήνας είναι λίγο διαφορετικό σήμερα από τις άλλες περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπέρβαση των τιμών του όζοντος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, καταγράφηκε στις 14.00 υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον στις εξής περιοχές, όπου υπάρχουν σταθμοί μέτρησης:    

- στο Μαρούσι στα 182μg/m3
- στη Λυκόβρυση στα 195μg/m3
- στην Αγία Παρασκευή στα 191μg/m3 και
- στους Θρακομακεδόνες στα 203μg/m3

Υπενθυμίζουμε ότι το όριο συναγερμού είναι στα 240μg/m3.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας συστήνει: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης