«Χάος» στην αγορά βιβλίου: Η στάση πληρωμών από το υπ. Παιδείας οδηγεί σε λουκέτα

«Χάος» στην αγορά βιβλίου: Η στάση πληρωμών από το υπ. Παιδείας οδηγεί σε λουκέτα

Οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται πεισματικά να πληρώσουν υποχρεώσεις πλήθους επιστημονικών συγγραμμάτων

«Χάος» στην αγορά βιβλίου: Η στάση πληρωμών από το υπ. Παιδείας οδηγεί σε λουκέτα
Μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας παρουσιάζουν πολύ μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις λόγω της στάσης πληρωμών του υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση που έχει βάθος ενός και πλέον έτους καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται πεισματικά να πληρώσουν υποχρεώσεις πλήθους επιστημονικών συγγραμμάτων.


Ήδη ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ (των εκδοτών δηλαδή) κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης       και ο γνωστός εκδότης Θάνος Ψυχογιός σε ανοικτή προς τα μέλη – συναδέλφους τους εκδότες στο χώρο του βιβλίου μιλούν για τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και για το ενδεχόμενο λουκέτων στον κλάδο.
Κλείσιμο
 
Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:
 
«Αγαπητοί συνάδελφοι, συμπληρώσαμε δυόμιση εξάμηνα απλήρωτοι και το χειρότερο είναι πως ο ρυθμός πληρωμών του Υπουργείου δεν δείχνει να επιταχύνεται. Οι οικονομικές υπηρεσίες δηλώνουν πως τα άτομα δεν επαρκούν, η ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει πως δεν είναι θέμα επάρκειας αλλά εργατικότητας. Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει μας αφήνει πλέον πλήρως αδιάφορους, καθώς το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε κι εμείς με την σειρά μας τους υπαλλήλους μας, τους συνεργάτες μας ( συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων, μεταφραστές, επιμελητές, γραφίστες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες, κ.λπ.), τις άμεσες υποχρεώσεις μας. Αδυνατούμε να πληρώσουμε την εφορία. Αδυνατούμε να πληρώσουμε δικαιώματα από το εξωτερικό για νέα αξιόλογα βιβλία. Γενικώς βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε πλήρη αδυναμία και κάποιοι αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο επαγγελματικής επιβίωσης.
Για δικούς του λόγους το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε ν’ αντιμετωπίσει τους παραγωγούς του βιβλίου( εκδότες και συγγραφείς) με αναλγησία και αδιαφορία. Η τακτική του “δεν πληρώνω” πλήττει καίρια ολόκληρο τον κλάδο του βιβλίου και δημιουργεί ερωτήματα πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς και της προόδου ( ; ) δείχνει να επιθυμεί να εξοντώσει ένα σημαντικό τμήμα των δημιουργών του βιβλίου. Πολλοί εκδότες εκφράζοντας την απόγνωσή τους θα κινηθούν δικαστικά προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους- αν αυτό συμβεί θα είναι πρωτοφανές αλλά, δεδομένων των συνθηκών, αναπόφευκτο.
 
Ζούμε σε μια εποχή που η υπερφορολόγηση μας έχει γονατίσει. Με δυσκολία ανταποκρινόμαστε στον καταιγισμό των φοροεπιδρομών που μας έχουν επιβάλλει. Τον επόμενο μήνα θα πληρώσουμε δυσβάσταχτη εφορία, όσοι μπορέσουμε. Με την τακτική της καθυστέρησης πληρωμών το Υπουργείο πετυχαίνει να μην φτάσουν χρήματα σ’ εμάς εγκαίρως, αλλά να μας τα πάρει με συμψηφισμούς( ακόμα και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών) η εφορία, οδηγώντας μας σε πλήρη οικονομική ασφυξία και έλλειψη στοιχειώδους ρευστότητας.
 
Δεν γνωρίζουμε γιατί έχουμε καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό. Μήπως γιατί βγάζουμε ολοένα και πιο αξιόλογα βιβλία, υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου, εφάμιλλα με αυτά που διδάσκονται στα κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού; Γιατί δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να παρουσιάζουν στο κοινό το αποτέλεσμα της εργασίας τους; Γιατί προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε συνεπείς στις προθεσμίες του Υπουργείου για να κυλήσει ομαλά η πανεπιστημιακή χρονιά; Γιατί δεχτήκαμε κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο του Υπουργείου Παιδείας να μειώσει τις τιμές των βιβλίων μας ( αριθμός σελίδων, διάστιχο, μέγεθος γραμμάτων, σκληρό εξώφυλλο, παλαιότητα, περιθώρια) ώστε να “εξορθολογιστεί” το κόστος, το οποίο πλέον φέτος πιθανότατα θα είναι κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ για συνολικά 230.000 φοιτητές πράγμα που σημαίνει πως έχουμε την χαμηλότερη δαπάνη στην Ευρώπη ανά φοιτητή;
 
Ως κλάδος έχουμε δεχτεί και συμφωνήσει σε μειώσεις, σε περικοπές, σε αλλαγές που εξυπηρετούσαν το Υπουργείο. Όλα όμως έχουν και ένα όριο και το δικό μας ξεπεράστηκε. Απαιτούμε η πληρωμή όλων των περσινών οφειλών να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 15θήμερο και, ακολούθως, να ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή του χειμερινού εξαμήνου. Όπως γνωρίζουμε τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα άρα δικαιολογία για καθυστέρηση δεν υπάρχει καμιά. Σε αντίθετη περίπτωση ας μην περιμένουν να καταχωριστούν βιβλία στον Εύδοξο για τη νέα χρονιά».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης