Πρόστιμα και «λουκέτα» για επιχειρήσεις που εξαπατούν

Πρόστιμα και «λουκέτα» για επιχειρήσεις που εξαπατούν

Τα πρόστιμα φτάνουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ - Νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών φέρνει το υπουργείο - Επιχειρήσεις που εξαπατούν ή καταπατούν τα δικαιώματα των καταναλωτών κινδυνεύουν με πρόστιμα ή ακόμα και με λουκέτο

Πρόστιμα και «λουκέτα» για επιχειρήσεις που εξαπατούν
Τέλος στις διάφορες πρακτικές που εφαρμόζουν αρκετές επιχειρήσεις σκοπεύει να βάλει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν. 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών», που έθεσε σήμερα, Δευτέρα (19/06), σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με "λουκέτο" κινδυνεύουν διάφορες επιχειρήσεις, σε περίπτωση που εξαπατούν, παραπλανούν ή καταπατούν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου,το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία του καταναλωτή, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων καταναλωτών, ενώ ορίζονται με σαφήνεια οι όροι συμβάσεων μεταξύ αγοραστή και πωλητή, που θεωρούνται καταχρηστικοί.

Μάλιστα, προβλέπεται μεταξύ άλλων και "λουκέτο" για ένα χρόνο σε επιχειρήσεις που κατ' εξακολούθηση καταπατούν τα δικαιώματα των καταναλωτών ή τους παραπλανούν. Επιπλέον και τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν σέβονται τον καταναλωτή θα είναι ιδιαίτερα... τσουχτερά και θα φτάνουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κλείσιμο
Παράλληλα, γίνονται πιο συγκεκριμένοι οι όροι για την 14 ημερών δυνατότητα υπαναχώρησης του καταναλωτή, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την εμπορία -από απόσταση- χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, ορίζεται ότι μία τέτοια σύμβαση μπορεί να είναι άκυρη και υπέρ του καταναλωτή, αν αυτός δεν λάβει εγκαίρως, όλους τους όρους της γραπτώς ή με άλλο σταθερό μέσο στο οποίο έχει πρόσβαση (e-mail, φαξ κτλ).

Όσον αφορά στο δικαίωμα υπαναχώρησης ισχύει για κάθε σύμβαση από απόσταση, ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει μέσα σε 14 μέρες, χωρίς καμία ποινή και χωρίς να αναφέρει αιτιολογία.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη προθεσμία παρατείνεται σε 30 μέρες, όταν πρόκειται για συμβάσεις εξ' αποστάσεως με αντικείμενο ασφαλίσεις ζωής, καθώς και στις συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις.

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι σε βάρος του προμηθευτή που δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών, ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να προβεί ακόμα και στην επιβολή προστίμων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε καταναλωτής ή και ένωση καταναλωτών (μπορεί να ιδρυθεί με 100 μέλη) έχουν το δικαίωμα, σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, να ζητήσουν τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής και αποζημίωση για τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της πρακτικής αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από το πρωί στις 07:00 μέχρι και το βράδυ στις 22:00 κάθε ημέρας. Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη (29.06.2017) στις 15:00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης