Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητούν οι ιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Eπειτα από κινητοποιήσεις τεσσάρων εβδομάδων οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να φθάσουν στα… άκρα προκειμένου να τους καταβληθούν οι αμοιβές τους.

Στα περισσότερα νοσοκομεία οι διοικήσεις χρωστούν τις εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών στους γιατρούς, οι οποίοι αντιδρούν με το μοναδικό «όπλο» που έχουν στα χέρια τους, με την επίσχεση

«Γιαπωνέζικη» απεργία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητούν οι ιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Eπειτα από κινητοποιήσεις τεσσάρων εβδομάδων οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να φθάσουν στα… άκρα προκειμένου να τους καταβληθούν οι αμοιβές τους.

Στα περισσότερα νοσοκομεία οι διοικήσεις χρωστούν τις εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών στους γιατρούς, οι οποίοι αντιδρούν με το μοναδικό «όπλο» που έχουν στα χέρια τους, με την επίσχεση εργασίας από το κανονικό τους ωράριο. Ο χορός των επισχέσεων, που άνοιξαν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και συνεχίστηκε με τα νοσοκομεία της Αττικής «Σισμανόγλειο», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός», «Ευαγγελισμός» και «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ήδη προβληματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος των γιατρών σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, προκαλεί η μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που ρυθμίζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Το νέο ωράριο, το οποίο ήδη έπρεπε να ισχύει από την αρχή του χρόνου, προβλέπει 48 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας για τους ειδικευμένους γιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Στην πράξη ωστόσο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί διότι δεν επαρκεί το υπάρχον ιατρικό δυναμικό στα νοσοκομεία. Σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ως και 15 εφημερίες τοn μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι και 100 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι δε ειδικευμένοι συνάδελφοί τους εργάζονται έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό ψήφισε τροπολογία με την οποία ανέστειλε την εφαρμογή του ωραρίου μέχρι το τέλος του έτους και η οποία θεωρητικά θα έλυνε τα προβλήματα πληρωμής των εφημεριών. Πλην όμως δεν είχε υπολογίσει χωρίς τον… επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών, με το σκεπτικό ότι η τροπολογία δεν υπερισχύει της κοινοτικής νομοθεσίας.  

Η απόφαση του παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κρήτη την περασμένη Τρίτη ανέτρεψε άρδην το σκηνικό στο υπουργείο Υγείας, όπου το θέμα θεωρείτο λήξαν. «Η τροπολογία δεν είναι ισχυρή διότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες υπερισχύουν οποιασδήποτε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, καθιστώντας την αυτοδίκαια ανεφάρμοστη», αναφέρεται στην απόφαση. Μάλιστα, προκειμένου να επανεξετάσει την έγκριση του κονδυλίου που αφορά στα δεδουλευμένα των γιατρών στο Ηράκλειο, ο πάρεδρος ζητά υπεύθυνες δηλώσεις από τους γιατρούς ότι με τη συναίνεσή τους εργάστηκαν καθ’ υπέρβαση του ωραρίου.

Πλέον οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα προχωρήσει σταδιακά ακολουθώντας τους ρυθμούς των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία (έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις) δεν πείθουν κανέναν νοσοκομειακό γιατρό. Οι γιατροί έχουν προσφύγει στην Κομισιόν -όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας-, από όπου αναμένουν απάντηση. Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα των απογυμνωμένων από γιατρούς νοσοκομείων δεν τιμά κανέναν. Κι ο πραγματικά ηττημένος είναι ο Eλληνας ασθενής…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης