Η Νούλαντ αντικαθιστά τον Φριντ

Η Νούλαντ αντικαθιστά τον Φριντ

Διαπιστώνοντας την «αδυναμία» του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς να οδηγήσει την Αθήνα και τα Σκόπια σε συγκλίνουσες θέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποιούνται εντονότερα, προκειμένου να διευθετήσουν αμέσως την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM αναλαμβάνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, κυρία Βικτόρια Νούλαντ. Την Τ

Η Νούλαντ αντικαθιστά τον Φριντ

Διαπιστώνοντας την «αδυναμία» του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς να οδηγήσει την Αθήνα και τα Σκόπια σε συγκλίνουσες θέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποιούνται εντονότερα, προκειμένου να διευθετήσουν αμέσως την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM αναλαμβάνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, κυρία Βικτόρια Νούλαντ. Την Τετάρτη η κυρία Νούλαντ επισκέφθηκε τα Σκόπια και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η συμβιβαστική λύση μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, πάντως όχι μήνες. Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, η Αμερικανίδα διπλωμάτης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων. Οι δύο κυρίες δεν συγκεκριμενοποίησαν πότε θα γίνει το επόμενο ραντεβού (ή τηλεφωνική επικοινωνία) τους, όμως διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών τον ρόλο του γεφυροποιού αναλαμβάνει η κυρία Νούλαντ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ντάνιελ Φριντ περί ύπαρξης δήθεν μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, τοποθετήσεις οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπακογιάννη - Νούλαντ, γίνεται σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντικαθιστά τον κ. Φριντ (είχε ενορχηστρώσει τριμερή συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Σκοπιανό ομόλογό της στις Βρυξέλλες) με την κυρία Βικτόρια Νούλαντ και ουσιαστικά «υποβαθμίζει» τον κ. Νίμιτς σε ρόλο παρατηρητή και…πρακτικογράφου.

Το απόγευμα της Πέμπτης η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 λεπτών επειδή, κατά πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών παραχωρούσε συνέντευξη σε γυναικείο περιοδικό. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από το Σκοπιανό, το Κόσοβο, το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά θέματα.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μπράιζα δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ «υπήρξε συναίνεση για τα τεχνικά κριτήρια, αλλά πρέπει να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος προτού γίνει η ένταξη της ΠΓΔΜ».

Κλείσιμο

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εξέφρασε η κυρία Νούλαντ (ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες), ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατέγραψε ένα εποικοδομητικό πνεύμα στα Σκόπια.

«Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, αλλά οι δηλώσεις της δείχνουν δυναμική και εποικοδομητική διάθεση», πρόσθεσε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και κατέληξε ότι «λύση θα δοθεί αργά ή γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι τα δύο μέρη θα παραμείνουν εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Λίγες ώρες προτού οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επιβεβαιώσουν την απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε δύο μήνες, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προσέλθει σε συνομιλίες με την απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, εκτιμώντας προφανώς ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος η οποία και θα επισημοποιηθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά την έκφραση της ετυμηγορίας των πολιτών της ΠΓΔΜ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης