PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές: «Έκοψαν» τον «κακό πρωθυπουργό» από το θέμα της Γλώσσας

Πανελλαδικές: «Έκοψαν» τον «κακό πρωθυπουργό» από το θέμα της Γλώσσας

Αντί για «από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό», που αναφέρει το κείμενο, στο σημείο εκείνο λέει: «από έναν κακό επιστήμονα»

Αλλοιωμένο δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του '30.


Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του, όπως αναφέρουν τα Νέα.


Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Αντικαταστάθηκε, δηλαδή, ο «κούφος (σ.σ. ο ανόητος) πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Παναγιώτης 09/06/201719:13

Πριν απο χρόνια πήγα στο γραφείο πανεπιστημιακού γιατρού, τον είδα οτι έγραφε μια εργασία. Τον ρώτησα και μου μίλησε για τη προσπάθεια αυτού και δυο ακόμη ατόμων για να βοηθήσουν συριζαίο συνάδελφο τους. Το περιστατικό μου ήλθε στο νού οταν σκέφτηκα τις σπουδές και το μεταπτυχιακό του Αλέξη και την μετέπειτα υπουργοποίηση των εξεταστών του. Υγεία Έλληνες, θα περάσει και αυτό.

Απάντηση
Άγγελος09/06/201717:04

Μετά την λέξη "οίηση" την οποία Τσίπρα, έμαθες τον Δεκέμβριο του 2015, καιρός ήταν να μάθεις και την λέξη "κούφος". Ένας κούφος πρωθυπουργός πάσχων από οίηση.

Απάντηση
Δημητρης 09/06/201716:25

Οι περισσότεροι από ολους όσοι σχολιάζετε είστε δυστυχως ανιδεοι ή προβοκατορες. Πρώτον, κ βέβαια επιτρέπεται ή διασκευή σε ένα κείμενο για παιδαγωγικούς λόγους ή για τις ανάγκες των γραπτών εξετάσεων (διασκευή λέγεται κ όχι αλλοίωση) κ δεύτερον παντα στο σχολείο αποφεύγεται οποιαδήποτε πολιτική αναφορά...η έστω νύξη ή ακόμη και θέμα ερώτησης ή εκθεσης π.χ. με πολιτικές προεκτάσεις..Εξαλλου, κακός πρωθυπουργός για άλλους είναι ο Τσιπρας, για άλλους ο Σαμαρας, για άλλους ο Παπανδρεου...

Απάντηση
Διδάσκαλο09/06/201722:28

Όχι φίλε μου κάνεις λάθος. Κατ' αρχήν δεν επρόκειτο για διασκευή. Διασκευή είναι η ευρεία αλλαγή ενός κειμένου σε πολλά σημεία και όχι βέβαια για μικροπολιτικά κείμενα. Εδώ έχουμε κραυγαλέα αλλοίωση μιας-δύο λέξεων οι οποίες θα ήταν "ενοχλητικές" για το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον στο σχολείο γίνονται εξαιρετικά πολιτικές αναφορές και μάλιστα τα παιδιά διδάσκονται σχετικά μαθήματα Πολιτικής Παιδείας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας κλπ κλπ. Αν δεν είναι αυτά πολιτικά τότε τι είναι; Και τρίτον όσο για το ποιός είναι "κακός" πρωθυπουργός, βλέπω στις δημοσκοπήσεις ο λαός να αποφαίνεται πως είναι ο Τσίπρας και κανείς άλλος. Το συμπέρασμα είναι πως σ' αυτό το ζήτημα το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ πυροβόλησε το πόδι του. Πήγε κάποιος κομισσάριος να κάνει λογοκρισία αλλά του βγήκε μπούμεραγκ. Βασικά τέτοια γίνονται όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα αρχίζουν να σαπίζουν.

Απάντηση
LENNIN09/06/201715:24

ναι και επειδή γνωρίζουμε .... να ξαναφερουμε τους Μητσοτάκηδες για να μας σωσουν ..να ξαναβάλουν στη κυβερνηση και τον Βενιζέλο..... μια χαρα...

Απάντηση
Δον 09/06/201715:52

Άσε μας ρε σύντροφε...Πήγαινε Βενεζουέλα και πάρε και τους συντρόφους μαζί σου...Πάρε και το ηθικό πλεονέκτημα...

Απάντηση
Ε, εσύ εκεί στο Κρεμλίνο,09/06/201715:39

οι βαλσαμωμένοι, σαν τού λόγου σου, δεν έχουν άποψη... (Ο.Ε.)

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία