Χωρίς παιδίατρο και μικροβιολόγο για 2,5 χρόνια η Ιθάκη

Χωρίς παιδίατρο και μικροβιολόγο για 2,5 χρόνια η Ιθάκη

Τα 350 παιδιά και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να μετακινούνται στην Κεφαλλονιά για μία απλή εξέταση και για τον εμβολιασμό τους

Χωρίς παιδίατρο και μικροβιολόγο για 2,5 χρόνια η Ιθάκη
Σοβαρά κενά υπάρχουν στην υγειονομική κάλυψη της Ιθάκης, κι ενώ το νησί ουσιαστικά είναι αποκομμένο ακτοπλοϊκά από την Πελοπόννησο, γεγονός που καθιστά πολύ δυσχερή την πρόσβαση σε δημόσια μονάδα υγείας.
 
Το νησί, που σημειωτέον φιλοξένησε το περασμένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες συνέδρους στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα τον τουρισμό υγείας, δεν έχει παιδίατρο και μικροβιολόγο τα τελευταία 2,5 χρόνια.
 
Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, με τον Δήμαρχο Ιθάκης, κ. Δημήτρη Στανίτσα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου , στο περιθώριο του Συνεδρίου.
 
Κλείσιμο
Η παιδιατρική ειδικότητα έχει εξελιχθεί σε μία ακριβοθώρητη ιατρική ειδικότητα καθώς η ανταπόκριση των εξειδικευμένων γιατρών στις σχετικές προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας είναι μηδενική. Η καθημερινότητα για τις οικογένειες των 350 παιδιών που ζουν στην Ιθάκη είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους εμβολιασμούς και τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών όσο και για τα επείγοντα προβλήματα υγείας. Η πλέον «εύκολη» λύση για τις περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται εξέταση από παιδίατρο είναι η μετακίνηση στην όμορη Κεφαλλονιά με ιδιωτικά μέσα όπως πχ θαλάσσιο ταξί, και η αναζήτηση εκεί παιδιάτρου είτε στο νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
 
Μεγάλα προβλήματα στις διαγνώσεις και τις θεραπείες των ασθενών προκαλούνται από την έλλειψη μικροβιολόγου. Η μοναδική γιατρός του Μικροβιολογικού Εργαστηρίοιυ συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια και έκτοτε το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι κλειστό. Παράλληλα,  υπάρχει έλλειψη δεύτερου  ασθενοφόρου καθώς και οδηγού του οχήματος, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τον πληθυσμό του νησιού.
 
Σχολιάζοντας την δύσκολη κατάσταση με τις σοβαρές ανεπάρκειες στον τομέα της υγείας ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για « τριτοκοσμικές καταστάσεις» και σχολίασε πως είναι πια καιρός να υπάρξει βούληση από το κράτος προκειμένου να δημιουργηθούν σοβαρά κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώσουν τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές  της χώρας καθώς και  να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών όπως είναι η τηλεϊατρική.

«Τα νησιά  και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας είναι στο έλεος του Θεού. Ολόκληρες  γενιές  παιδιών μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο και χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Καλούμε εδώ και τώρα την πολιτεία να προχωρήσει στη  στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης