Προφυλακίστηκαν οι 14 από τους 15 συλληφθέντες της σπείρας των χρηματοκιβωτίων

Προφυλακίστηκαν οι 14 από τους 15 συλληφθέντες της σπείρας των χρηματοκιβωτίων

Ένας από αυτούς αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους - Για «ελάχιστα έως ανύπαρκτα αποδεικτικά στοιχεία» κάνουν λόγο οι δικηγόροι τους

Προφυλακίστηκαν οι 14 από τους 15 συλληφθέντες της σπείρας των χρηματοκιβωτίων
Μετά από 9 ώρες απολογία κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 14 από τους 15 κατηγορούμενους που φέρονται να εμπλέκονται στη συμμορία των ληστών που έκλεβαν χρηματοκιβώτια. Αντίθετα, ένας κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των κατηγορουμένων αρνήθηκε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κάποιοι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν περιφερειακές πράξεις ενώ ένας φέρεται να ομολόγησε απόπειρα κλοπής ισχυριζόμενος ωστόσο ότι την έκανε μόνος του και όχι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ανήλικος κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να απολογηθεί. Έδωσε τυπική απολογία και προφυλακίστηκε. 
 
Κλείσιμο
Πάντως, οι  δικηγόροι τους σε δηλώσεις τους αναφέραν ότι η δικογραφία είναι ελλιπής υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Επισημαίνουν ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο μπροστά της και εκφράζουν την πεποίθηση ότι στο τέλος θα αποδειχθεί η αθωότητα των πελατών  τους.

Για ανεπαρκή στοιχεία μιλούν οι δικηγόροι τους


«Κρίθηκαν επαρκείς οι απαντήσεις που έδωσε ο εντολέας μου στις ερωτήσεις της κυρίας ανακρίτριας και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Θέλω να τονίσω ότι είναι μια δικογραφία με ελάχιστα στοιχεία και νομίζω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας για να αποδείξουμε την αθωότητά του»
, ανέφερε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, δικηγόρος του κατηγορούμενου που αφέθηκε ελεύθερος.

«Ήταν προφυλακίσεις σκοπιμότητας. Δεν έχουν καμία σχέση με τη δικογραφία οι προφυλακίσεις. Τα στοιχεία είναι από ελάχιστα ως ανύπαρκτα για τους περισσότερους συλληφθέντες αλλά δυστυχώς δόθηκε μια μάχη από κάποιες πλευρές για να σωθεί η τιμή των γαλονάδων της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε ο δικηγόρος ενός άλλου συλληφθέντα.

«Έχει δρόμο αυτή η υπόθεση μπροστά της. Κανένας δικηγόρος δεν είχε πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία και το σύνολο της δικογραφίας. Θα μελετήσουμε τα νέα στοιχεία που θα παρουσιαστούν και πιστεύω θα φανεί στο τέλος ποιοι συμμετείχαν πραγματικά στην υπόθεση. Στο παρόν δικονομικό στάδιο και υπό την πίεση του χρόνου ήταν μονόδρομος αυτή η δικονομική μεταχείριση, θεωρώ όμως βέβαιο ότι στο μέλλον αυτή θα πρέπει να αλλάξει για κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα», ανέφερε ο Δημήτρης Γκαβέλας, συνήγορος ενός άλλου συλληφθέντα.

Το ιστορικό της σύλληψης


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, μεταξύ των 15 ατόμων που συνελήφθησαν την Παρασκευή συγκαταλέγονται και τέσσερα αρχηγικά μέλη της σπείρας, η λεία της οποίας υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ έχει συλληφθεί και ένας 26χρονος Αλβανός.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη διάρκεια αρραβώνα
αρχηγικού μέλους της σπείρας σε κέντρο διασκέδασης στη Δυτική Αττική, όπου ήταν συγκεντρωμένα όλα τα μέλη του κυκλώματος. Οι αξιωματικοί ήξεραν για αρκετούς μήνες ότι τα περισσότερα μέλη της συμμορίας θα έδιναν το «παρών» στο πάρτι αρραβώνων, γεγονός που θα τους έδινε την ευκαιρία να τους συλλάβουν όλους μαζί, σύμφωνα με το «Έθνος». Μάλιστα ένας από τους ταυτοποιημένους δράστες απουσίαζε από τον αρραβώνα διότι μετέβη στη Ρωσία για να παραστεί στη κηδεία συγγενικού του προσώπου.








Σχεδόν στο σύνολό τους οι συλληφθέντες είχαν ποινικό παρελθόν και μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τον περασμένο Ιανουάριο και Μάρτιο, κάποια από αυτούς είχαν πυροβολήσει κατά αστυνομικών που προσπάθησαν να τους καταδιώξουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι έπαιρναν τέτοια μέτρα προφύλαξης που καθιστούσαν δύσκολη την ταυτοποίησή τους, ενώ δεν βρέθηκαν τα όπλα που χρησιμοποιούσαν και το μεγαλύτερο μέρος της λείας τους. Μιλούσαν με «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα (δηλωμένα σε ανύπαρκτα πρόσωπα), φορούσαν πάντα κουκούλες (συνεπώς αχρήστευαν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας), έκαιγαν τα οχήματα διαφυγής και άλλαζαν διαρκώς τη σύνθεση των ομάδων τους. Τα παραπάνω στοιχεία συνετέλεσαν στο να μην μπορεί να σκιαγραφηθεί εύκολα το προφίλ τους και ο τρόπος δράσης τους.

Όπως φαίνεται όμως ένα κινητό τηλέφωνο ήταν εκείνο που πρόδωσε τη δράση των ληστών. Το κινητό, κατά πληροφορίες, έπεσε από έναν από τους ληστές που συμμετείχαν στην αποτυχημένη ληστεία στη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, στις 17 Ιανουαρίου στο Καπανδρίτι. Το κινητό καταχωρίστηκε μαζί με άλλα δεδομένα στο λογισμικό Intellogence 2 και ανέδειξε τόσο τις 65 επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις και όσο και τόπους κίνησης των δραστών τις ώρες διάπραξης των ληστρικών επιδρομών.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης