Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων

Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων

H  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου τάχθηκε με την πλειοψηφία του Δ΄  Τμήματος και έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν της αποζημίωσης  του Επικουρικού Κεφαλαίου που προβλέπει ο νόμος 4092/2012 

Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων
Aντισυνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 40092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων.
           
Υπενθυμίζεται ότι  το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως συνοπτικά λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία  του υπουργείου Ανάπτυξης,   αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία ή κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ή ανακληθεί η άδεια λειτουργία της και έκλεισε, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο  ή είναι  αγνώστων στοιχείων.
            
Το  «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Κατόπιν αυτού, με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
            
Το περασμένο έτος το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία,   ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.   Αντίθετα, η μειοψηφία είχε κρίνει συνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγω νόμου γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων. Έτσι,  το ζήτημα παραπέμφθηκε στην   Ολομέλεια   του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.  
Κλείσιμο
           
 Όμως, την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ  αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.
            
Τώρα, η  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου με τρεις αποφάσεις της ( υπ’ αριθμ. 3 έως 5/2017)   τάχθηκε με την πλειοψηφία του Δ΄  Τμήματος και  έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν της αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος 4092/2012.    Τέλος, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν   τις σχετικές αιτήσεις αναίρεσης που είχε ασκήσει το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης