Άρειος Πάγος: Στοπ στις προσχηματικές μεταγωγές κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Άρειος Πάγος: Στοπ στις προσχηματικές μεταγωγές κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Να επιστρέφουν οι κρατούμενοι αμέσως στις φυλακές από τις οποίες μετήχθησαν για να καταθέσουν σε δίκες ζητά ο Άρειος Πάγος καθώς διαπιστώνεται ότι πολλές φορές οι μεταγωγές είναι πρόσχημα για να παραμένουν στον Κορυδαλλό 

Άρειος Πάγος: Στοπ στις προσχηματικές μεταγωγές κρατουμένων στον Κορυδαλλό
 Οι  κρατούμενοι  οι οποίοι προσέρχονται στα δικαστήρια της Αθήνας για να καταθέσουν ως μάρτυρες πρέπει αμέσως  να γίνεται η επαναμεταγωγή τους στις φυλακές από τις οποίες έγινε η μεταγωγή τους, ζητεί με εγκύκλιο του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, καθώς    εμφανίζονται φαινόμενα προσχηματικών μεταγωγών προκειμένου οι κρατούμενοι να παραμένουν στις φυλακές Κορυδαλλού.

            Στο ασφυκτικό κλίμα των υπεράριθμων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού επιδεινώνεται με την μεταγωγή κρατουμένων, πολλές φορές και επικίνδυνων, από άλλες φυλακές οι οποίοι κλητεύονται προσχηματικά από  κατηγορουμένους για να καταθέσουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια της Πρωτεύουσας και του Πειραιά.

         Μερικές από τις δίκες αυτές είναι μεγάλης διάρκειας και έτσι οι κρατούμενοι παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα,  υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κρατούμενοι που έχουν μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες «ξεχνιούνται» και παραμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα στις φυλακές του Πειραιά χωρίς να υπάρχει λόγος.

Κλείσιμο
          Ο κ. Πλιώτας με την εγκύκλιο του προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (και αυτοί με την σειρά τους προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών) ζητεί να μεριμνούν έτσι ώστε όταν διατάσσουν την μεταγωγή κρατουμένου να φροντίζουν, όπως  έχουν την υποχρέωση από την νομοθεσία, για την επαναμεταγωγή τους αμέσως μόλις εκλείψει  ο λόγος της μεταγωγής.

         Ακόμη, ζητεί από τους συναδέλφους του ότι όταν υπάρχει κλήτευση κρατουμένων  από κατηγορούμενους για να καταθέσουν ως μάρτυρες να ελέγχεται επισταμένως το εμπρόθεσμο της υποβολής του αιτήματος όπως και εάν αναφέρεται συγκεκριμένα το θέμα για το οποίο θα εξεταστεί ο μάρτυρας, κάτι που είναι απαραίτητα για το παραδεκτό του αιτήματος κλήτευσης μάρτυρα.

         Καταλήγει ο κ.Πλιώτας, ότι  εάν οι εισαγγελείς παρατηρούν την  έλλειψη των απαραίτητων αυτών στοιχείων τότε πρέπει να απορρίπτουν  τις  σχετικές αιτήσεις κλήτευσης των μαρτύρων και να μην υλοποιούνται οι μεταγωγές των κρατουμένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης