Στη φυλακή από 12 έως 54 έτη οι ληστές και επίδοξοι δολοφόνοι του Πάνου Καλλίτση

Στη φυλακή από 12 έως 54 έτη οι ληστές και επίδοξοι δολοφόνοι του Πάνου Καλλίτση

«Νιώθω δικαιωμένος με την απόφαση» δήλωσε ο γνωστός κομμωτής - Πώς ερμήνευσε το δικαστήριο τον νόμο Παρασκευόπουλου

Στη φυλακή από 12 έως 54 έτη οι ληστές και επίδοξοι δολοφόνοι του Πάνου Καλλίτση
Στη φυλακή οδηγήθηκαν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση ληστείας σε βάρος του γνωστού κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της συζύγου του, πριν από 15 μήνες, μέσα στο γκαράζ του σπιτιού τους. 

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε πολυετείς καθείρξεις στους τρεις κατηγορούμενους που ξεκινούν από 12 έτη και φτάνουν τα 54 έτη -και μάλιστα, χωρίς να δώσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών. 

"Νιώθω δικαιωμένος από την απόφαση, ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε τη ζωή. Σήμερα κλείνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής μου" δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Πάνος Καλλίτσης. 

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός κομμωτής και η σύζυγός του, τον Ιανουάριο του 2016, δέχθηκαν επίθεση στο γκαράζ του σπιτιού τους, την ώρα που επέστρεφαν από το κομμωτήριό τους στο Χαλάνδρι, στο σπίτι τους στο κέντρο της Αθήνας. 

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματιστεί σοβαρά από τρεις συνολικά σφαίρες στο στήθος και τα πόδια ο γνωστός κομμωτής, καθώς και η σύζυγός του, η οποία δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν ο ειδικός φρουρός, ο 35χρονος Ιρακινός και ένας 42χρονος κρατούμενος των φυλακών. 

Η απόφαση και ο νόμος Παρασκευόπουλου 

Έπειτα από το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας και την εξέταση των στοιχείων, το δικαστήριο, με την απόφαση του, επέβαλε: 

- 12 χρόνια κάθειρξη στον 30χρονο αστυνομικό, που καταδικάστηκε για αδίκημα που σχετίζεται με πληροφορίες που έδωσε στους συγκατηγορούμενούς του για τις κινήσεις του ζεύγους Καλλίτση.

- 54 χρόνια κάθειρξη στον 42χρονο που συμμετείχε στην απόπειρα ληστείας και πυροβόλησε τον κομμωτή, ενώ βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές. Το δικαστήριο αποφάσισε να μην συγχωνεύσει τις ποινές που επέβαλε στον 42χρονο για κάθε μια από τις πράξεις για τις οποίες τον έκρινε ένοχο. Η έδρα με αυτό τον τρόπο ερμήνευσε το νόμο Παρασκευόπουλου σχετικά με εγκλήματα που διαπράττουν κρατούμενοι που βρίσκονται σε άδεια.

Σύμφωνα με το δικαστήριο και την απόφαση που εξέδωσε, βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου οι ποινές που επιβάλλονται σε κατηγορούμενο για εγκλήματα που τέλεσε, ενώ βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές, δεν συγχωνεύονται! Ωστόσο, η πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκανε λόγο για ασάφεια του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου. Η ετυμηγορία προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του 42χρονου, που μίλησε για πρωτάκουστη απόφαση. 

- 18 έτη στον 35χρονο αλλοδαπό, για τον οποίο επίσης διέταξε απέλασή του από τη χώρα μετά την έκτιση της ποινής του.

Και στους τρεις καταδικασθέντες επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δέκα έτη. 

Όλοι οι κατηγορούμενοι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ λίγο νωρίτερα ο Πάνος Καλλίτσης, στο άκουσμα του αιτήματος του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου αστυνομικού για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, αντέδρασε.

"Εννοείται ότι θέλετε να τον βγάλετε έξω; Βγάλτε τον έξω, τι να πω;" διαμαρτυρήθηκε, αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα .

Η απόφαση επί της ενοχής 

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του έκρινε ένοχο τον 30χρονο αστυνομικό μόνο για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απόπειρα ληστείας σε βάρος του Παν. Καλλίτση. Αντίθετα, αθωωσε τον 30χρονο για την πράξη της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. 

Επιπλέον, δικαστές και ένορκοι έκριναν αθώο τον ίδιο κατηγορούμενο για την πράξη της απλής συνέργειας σε απόπειρα ληστείας σε βάρος της συζύγου του γνωστού κομμωτή Ε. Χριστοπούλου. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατοχή όπλων και πυρομαχικών που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορουμένου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ότι ο 30χρονος είναι αθώος, καθώς ως αστυνομικός δικαιούται να κατέχει νόμιμα όπλα και κάποιο αριθμό φυσιγγίων. 

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο κατηγορούμενο τον 42χρονο τρόφιμο των φυλακών (εκτίει ήδη πολυετή κάθειρξη για άλλη υπόθεση ληστείας) δικαστές και ένορκοι επίσης ομόφωνα, τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος του ζευγαριού.

Ακόμη, ο 42χρονος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ληστείας σε βάρος του Παν. Καλλίτση και αθώος για απόπειρα ληστείας σε βάρος της συζύγου του κομμωτή. Τέλος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της απλοφορίας και της οπλοχρησίας. 

Για τον τρίτο 35χρονο αλλοδαπό κατηγορούμενο, δικαστές και ένορκοι τον έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Παν. Καλλίτση και αθώο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συζύγου του. Ο 35χρονος κρίθηκε επίσης ένοχος για απόπειρα ληστείας σε βάρος του Παν. Καλλίτση και αθώος για ίδιο αδίκημα (απόπειρα ληστείας) σε βάρος της Ε. Χριστοπούλου. 
 
Η εισαγγελέας

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους, πλήν όμως το δικαστήριο υιοθετώντας την σχετική πρόταση της εισαγγελέως αποφάσισε την απόρριψη των αιτημάτων. 

Ειδικότερα, ομόφωνα το δικαστήριο απέριψε το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού του προταίρου εντίμου βίου για τον αστυνομικό.

Ακόμη, κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα του δεύτερου κατηγορουμένου για αναγνώριση ειλικρινούς μεταμέλειας και τέλος επίσης κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα του τρίτου κατηγορουμένου για αναγνώριση κατάστασης ένδειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης