Απορρίφθηκε το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών

Απορρίφθηκε το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών

Με απόφαση του συμβουλίου Εφετών - Η εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει «προσχηματικό» το νέο αίτημα - Υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν ζητά την επιστροφή της θανατικής ποινής

Απορρίφθηκε το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών
«Όχι» στην έκδοση  των τριών Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία "είπε" το συμβούλιο Εφετών με απόφασή του απορρίπτοντας το νέο αίτημα των Τούρκων για έκδοση των οκτώ συνολικά στρατιωτικών. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των "τριών", εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς το συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει σε άλλη συνεδρίασή του.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Εφετών κ. Ράνια Σταθέα χαρακτήρισε "προσχηματικό" το νέο, δεύτερο, αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που βρέθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Η εισαγγελική πρόταση αφορά στους τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι σύμφωνα με την εισαγγελέα δε  θα πρέπει να εκδοθούν.

Η κυρία Σταθέα με μια εμπεριστατωμένη πρόταση προς το συμβούλιο Εφετών ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος των Τουρκικών αρχών επισημαίνοντας πως "υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί".

Κλείσιμο
Η ίδια στην πρότασή της προς το συμβούλιο Εφετών, τόνισε ακόμη πως από την πρώτη αρνητική απόφαση (του Αρείου Πάγου) μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία ,αλλά αντίθετα δια των επίσημων χειλιών του Προέδρου  Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής

Ακόμη, η εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευση της πως προκύπτει "πασιφανές και αβίαστα οτι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης".

Επιπλέον, η εισαγγελέας επισήμανε πως οι Τουρκικές αρχές απαξιώνουν  και περιφρονουν το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. 

Η κ. Σταθέα ανέφερε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι. 

Παραλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι για 3 και 4 Μαΐου προσδιορίστηκε η συζήτηση στο Εφετείο για τους άλλους πέντε Τούρκους αξιωματικούς. Στις 3 Μαΐου θα συζητηθεί το αίτημα για τους τρεις από τους πέντε και για τις 4 Μαΐου το αίτημα για τους άλλους δυο. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης