Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον υποστράτηγο που σκοτώθηκε με το Χιούι

Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον υποστράτηγο που σκοτώθηκε με το Χιούι

Τα λόγια που είπε το Πάσχα στην οικογένειά του και η τραγική τους επαλήθευση λίγες μέρες μετά συγκινούν το πανελλήνιο - Βαρύ πένθος για την γενέτειρα του Ελεύθερνα Μυλοποτάμου

Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον υποστράτηγο που σκοτώθηκε με το Χιούι
Το «τελευταίο αντίο» θα απευθύνει σήμερα ολόκληρη η Κρήτη στο Ρεθυμνιώτη υποστράτηγο Γιάννη Τζανιδάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς εν ώρα καθήκοντος κατά την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο Σαραντάπορο Ελασσόνας
.

Βαρύ το πένθος στη γενέτειρα του την Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, η οποία ετοιμάζεται να τον υποδεχτεί σήμερα, οπότε και θα μεταφερθεί με C-130 η σορός του άτυχου 55χρονου υποστράτηγου.

Κλείσιμο
Η κηδεία του θα γίνει στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ελεύθερνα.

Τραγικές φιγούρες η σύζυγος του, που επίσης κατάγεται από την Κρήτη και οι δύο γιοι του, που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη το δικό τους άνθρωπο.

Απαρηγόρητοι όμως είναι και οι υπόλοιποι συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του, που αδυνατούν να πιστέψουν, πώς ο υποστράτηγος, με τον οποίο πέρασαν τις ημέρες του Πάσχα λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δυστύχημα, δε θα βρεθεί ξανά κοντά τους στον τόπο του, που τόσο πολύ αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά.

Μάλιστα ο Γιάννης Τζανιδάκης, που μετά τις τελευταίες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τον περασμένο Μάρτιο είχε προαχθεί στο βαθμό του υποστράτηγου και είχε τοποθετηθεί ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, κατά την παραμονή του στην Κρήτη είχε εκφράσει σε συγγενικό του πρόσωπο την επιθυμία ότι όταν έφευγε από τη ζωή, θα ήθελε να ταφεί στον τόπο καταγωγής του.

Ο υποστράτηγος (τεθωρακισμένων) αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009. Μαζί με το Γιάννη Τζανιδάκη τραγικό θάνατο βρήκαν ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Η μοναδική που ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.




Τα προφητικά λόγια του υποστράτηγου
Προφητικά αποδείχθηκαν τα λόγια του 55χρονου Γιάννη Τζανιδάκη στην ομιλία του κατά την Ημερήσια Διαταγή ανάληψης των καθηκόντων ως Ταξίαρχου πριν από τρία χρόνια, στη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου:

«Ως πρώτιστο καθήκον, αισθάνομαι την ιερή υποχρέωση να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές μας σημαίες και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς μας καθώς επίσης και στους πεσόντες, σε ειρηνική περίοδο, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της ταξιαρχίας, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μεγάλη αυτή τιμή! Έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που επωμίστηκα έναντι της Πατρίδος αλλά και απέναντί σας και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου.
Θεωρώ καθήκον μου να ευχαριστήσω όλους τούς προκατόχους μου για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν, και ειδικά τον απερχόμενο Ταξίαρχο, Γρυλλάκη Νικόλαο, που εργάστηκε επί 20 μήνες αγόγγυστα, με μόχθο και κόπο, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που τον διαδέχομαι.

Δηλώνω ότι θα τηρήσω με ευλάβεια τους στρατιωτικούς κανονισμούς και νόμους και θα απαιτήσω το ίδιο από όλους! Υπόσχομαι να διοικήσω ανθρωποκεντρικά, με το παράδειγμα, με αξιοκρατία, με δικαιοσύνη, μεγαλοψυχία και ανθρωπιά.

Πρόθεσή μου είναι η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας της Ταξιαρχίας (Λιτοχώρου) που θα εγγυάται την εκτέλεση της αποστολής και θα βασίζεται σε υψηλής επαγγελματικής στάθμης προσωπικό με άριστα συντηρημένα μέσα.

Η ασφάλεια του προσωπικού και ο μηδενισμός των κάθε μορφής και φύσεως ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει στόχο πρώτης προτεραιότητος. Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι! Από όλους τούς Διοικητές Μονάδων, Υπομονάδων και Τμημάτων απαιτώ χρηστή, αξιοκρατική και ανθρώπινη διοίκηση που διαμορφώνει ελεύθερα άτομα, προσωπικότητες με στρατιωτική νοοτροπία, χρήσιμα μέλη ομάδων, επαγγελματίες με συνείδηση πειθαρχίας, και εξασφαλίζει την εκτέλεση αποστολής ενός εκάστου με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Το έργο τής Ταξιαρχίας απαιτεί, από όλους ανεξαιρέτως, άοκνες, συντονισμένες προσπάθειες, ζήλο και ενδιαφέρον, φαντασία, πρωτοβουλία, ανοικτό μυαλό, συναίσθηση της ευθύνης, αντίληψη της πραγματικότητας και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ όλου τού στρατιωτικού προσωπικού αλλά και με τις Αρχές και τους κατοίκους τής τοπικής κοινωνίας (τού Λιτοχώρου) η οποία μας φιλοξενεί για περισσότερα από 40 χρόνια.

Σας δηλώνω ότι όλοι, ανεξαρτήτως βαθμού, θα με βρείτε δίπλα σας ως συνεργάτη, συνάδελφο και αρωγό τόσο στις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις, όσο και στα ατομικά και στα οικογενειακά σας προβλήματα.

Όμως, θα είμαι απέναντί σας σε οποιαδήποτε αδιαφορία, ηθελημένη παράλειψη, σε οποιαδήποτε συμπεριφορά αντίθετη με την έννοια του πιστού και φιλότιμου στρατιώτη. Σας καλώ όλους να σταθούμε κοντά στον Θεό ο οποίος είναι πηγή σοφίας, αγάπης και δύναμης, και να συνεχίσουμε το έργο μας με πνευματικότητα, ζήλο και ενθουσιασμό. Εύχομαι σ’ εσάς και στις οικογένειές σας να έχετε υγεία, δύναμη και πρόοδο».

Πηγή: cretapost.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης