Πανελλαδικές: Οι παλινωδίες του υπ. Παιδείας δύο μήνες πριν τις εξετάσεις

Πανελλαδικές: Οι παλινωδίες του υπ. Παιδείας δύο μήνες πριν τις εξετάσεις

Πρώτα ήρθε η μείωση της... μείωσης του αριθμού των εισακτέων - Μετά ακολούθησε η εξαγγελία για το 5ο μάθημα - Τελευταίο χτύπημα οι αλλαγές στις επαναληπτικές εξετάσεις

Πανελλαδικές: Οι παλινωδίες του υπ. Παιδείας δύο μήνες πριν τις εξετάσεις
Σε ένα απίστευτο «ράβε-ξήλωνε» με τις πανελλαδικές εξετάσεις έχει επιδοθεί μέσα σε μόλις ένα μήνα το υπουργείο Παιδείας παίζοντας με τα νεύρα και την ψυχολογία των μαθητών και των γονέων οι οποίοι διαπιστώνουν συνεχώς ότι αλλάζουν οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις αποδεικνύοντας την προχειρότητα των σχεδιασμών της ηγεσίας.

Πρώτη «κωλοτούμπα» η μείωση του αριθμού των εισακτέων. Αρχικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση από φέτος κατά 1055 των θέσεων στα ΑΕΙ. Μετά τις αντιδράσεις όμως των γονέων και των υποψηφίων μόλις χθες, Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι η μείωση θα «σπάσει» σε δύο δόσεις, μια φέτος και μια του χρόνου.

Δεύτερη υπαναχώρηση η παραχώρηση στους υποψηφίους της δυνατότητας να δηλώσουν και πέμπτο μάθημα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο ΓΓ του υπ. Παιδείας, αν και το σύστημα είχε κλείσει από τις 10 Μαρτίου.

Κλείσιμο
Τρίτη και... φαρμακερή αλλαγή η απόφαση του υπουργείου να πάρει πίσω την απόφασή του - από τον περασμένο Φεβρουάριο - να μην διεξαχθούν φέτος επαναληπτικές εξετάσεις και να ανακοινώσει ότι θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Για να επιτείνει, δε, ακόμα περισσότερο τη σύγχυση το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και πέντε αλλαγές στη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων «ξεχνώντας» μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως παρατηρεί η Καθημερινή: τον αριθμό των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι.

Βασική αλλαγή στο νέο σύστημα των επαναληπτικών εξετάσεων είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει και όχι μόνο σε αυτά που απουσίασαν. Και επειδή τα αποτελέσματα των εισακτέων θα έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να εισαχθούν υποψήφιοι των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, θα πρέπει να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα στο συγκεκριμένο τμήμα.

Οι πέντε αλλαγές στις επαναληπτικές εξετάσεις
Οι διαφορές του νέου συστήματος επαναληπτικών σε σχέση με το παλιό σύστημα είναι οι εξής:

α) Οι νέες επαναληπτικές προσφέρονται όχι μόνο για τους/τις υποψήφιους/ες των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ.

β) Προσφέρονται και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν, αφού οι επαναληπτικές αφορούσαν μόνο στα μαθήματα που συνδέονταν με το απολυτήριο Λυκείου.

γ) Οι νέες επαναληπτικές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ασθένειας που απαιτεί πολλές μέρες για την ανάρρωση, γιατί πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι λίγες μέρες μετά τις κανονικές πανελλαδικές.

δ) Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξετασθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. Πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διακριτή, δηλαδή οι υποψήφιοι/ες διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Έτσι οι υποψήφιοι/ες που έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν. Ο/η υποψήφιος/α που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών.

ε) Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Σταματήστε τις παλινωδίες

Παρέμβαση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter για το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων έκανε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης έγραψε πως «το ράβε-ξήλωνε με τις Πανελλήνιες προσθέτει και άλλο άγχος σε μαθητές και γονείς» και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει «τις παλινωδίες τώρα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης