ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για επιλογή διευθυντών σχολείων: Ο διευθυντής δεν είναι διοικητικός μάνατζερ

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για επιλογή διευθυντών σχολείων: Ο διευθυντής δεν είναι διοικητικός μάνατζερ

«Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από το σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών», σχολιάζεται στην ανακοίνωση

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για επιλογή διευθυντών σχολείων: Ο διευθυντής δεν είναι διοικητικός μάνατζερ
«Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από το σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως……», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας οτι ο ρόλος του διευθυντή/-τριας του σχολείου δεν είναι ο ρόλος ενός διοικητικού μάνατζερ.

Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό τον νέο τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , που έγινε με το νόμο 4327/2015. Αυτό έκρινε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (865/2016) που είδε ακόμα και "τρύπες διαφάνειας" στη διαδικασία και παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου .

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης ζητώντας την ακύρωση απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015 με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο προκειμένου να υλοποιήσει τη δομική θέση της Αριστεράς, αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος από την εποχή της μεταπολίτευσης, ότι η διοίκηση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και υπηρεσιών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρέπει να είναι συλλογική υπόθεση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συλλογική έκφραση των διδασκόντων/-ουσών αποτελεί βασικό κύτταρο δημοκρατίας στο σχολείο. Αυτό το πνεύμα και αυτή η λογική οφείλει να διαπερνά τη συνολική λειτουργία του σχολείου.

O ρόλος του διευθυντή/-τριας του σχολείου δεν είναι ο ρόλος ενός διοικητικού μάνατζερ. Είναι ένας πολυσύνθετος ρόλος που έχει στόχο να συντονίσει, σε αρμονική συνεργασία με το σύλλογο, το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων και να αξιοποιήσει τα μέσα που διαθέτει το σχολείο για την όσο δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών/-τριών. Για να το επιτύχει αυτό όμως πρέπει να συνεργαστεί αρμονικά με τους άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, γονείς).

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο σύλλογος διδασκόντων/-ουσών γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τα προτερήματα και τις ικανότητες των υποψήφιων διευθυντών/-τριών. Από την άλλη μεριά, για να γίνει σωστή επιλογή για ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό και συντονιστικό ρόλο, είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν μόνο τα τυπικά προσόντα και μια σύντομη συνέντευξη.

Προφανώς, ο εκδημοκρατισμός της διοίκησης δεν σταματά στην επιλογή των στελεχών, αλλά πρέπει να διαπεράσει σταδιακά το σύνολο των αρμοδιοτήτων και να καθορίσει το νέο τους ρόλο, με επίκεντρο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων/-ουσών.

Oι ρυθμίσεις του νόμου 4327/15 για την επιλογή των διευθυντών σημαίνουν στην ουσία τους ότι την πιο έγκυρη άποψη για την αξία ενός διευθυντή σχολείου έχουν όσοι συνεργάζονται άμεσα μαζί του, δηλ. οι συνάδελφοί του στους συλλόγους διδασκόντων/-ουσών και ότι τελικά η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι συλλογική υπόθεση των μελών τους και αυτή ακριβώς είναι η άποψη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς είναι διαφορετικό το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του ΣτΕ.

Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από το σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως……
»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης