PROTOTHEMA

Ελλάδα

Tags

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών;

Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών;

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προανήγγειλε -μεταξύ άλλων- πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων και είπε: «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι»

Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει για τους ειδικευόμενους γιατρους του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπροσώπων τους, εάν εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τροπο εκπαίδευσης και άσκησης ειδικότητας που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  


Τις αλλαγές περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας.

Ειδικότερα, προανήγγειλε πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων καθώς και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τη δεξαμενή των ειδικευόμενων, με τοποθέτησή τους γενικά σε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι σε συγκεκριμένη κλινική νοσοκομείου. 

Η φράση που συμπυκνώνει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ειδικευόμενων, τη μελανή πραγματικότητα για τον κλάδο τους, ειπώθηκε στην προαναφερθείσα συνεδρίαση απο τον κ. Μάρκου: «Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι», φράση που θεωρείται ότι αφήνει... ορθάνοιχτο το θέμα της αμοιβής των γιατρών που ειδικεύονται στα νοσοκομεία. 

Το θέμα των ειδικευόμενων γιατρών εξελίσσεται σε μεγάλη «πληγή» του ΕΣΥ, καθώς οι γιατροί αυτοί, παρότι νέοι και ουσιαστικά εκπαιδευόμενοι, καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και τεράστιες ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων, παρότι μεγαλώνει το «κύμα» των ειδικευόμενων που φεύγουν για νοσοκομεία του εξωτερικού. 

Εκτιμάται ότι από τις περίπου 11.000 θέσεις για ειδικευόμενους που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ειναι καλυμμένες οι 7.000. Ενδεικτό της οριακής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το υπουργείο Υγείας το 2015 είχε παρατείνει τον χρόνο άσκησης της ειδικότητας των γιατρών που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσουν κλινικές από την αποχώρηση των ειδικευόμενων. 

«Το Κίνημα Νέων Ιατρών παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους - σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Νέων Ιατρών. 

«Όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν» επισημαίνουν. 

Αναφορικά με το οριζόμενο «ως πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και την εναλλαγή (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α», το Κίνημα Νέων Ιατρών διατυπώνει την αντίθεσή της με αιχμηρό όσο και σαρκαστικό παράδειγμα: «ένας ειδικευόμενος θα τοποθετείται  στην 6η ΥΠΕ και θα κάνει ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι "σοφοί" αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους» τονίζουν δηκτικά οι εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Δρ Καράντη Μαρία20/03/201720:55

Στην Αγγλία, πληρώνουν locum νυχτερινές εφημερίες ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του NHS 2.000 λίρες τη βραδιά. Στις Σουηδία και Νορβηγία οι ετήσιες αποδοχές ειδικευόμενων, μαζί με τις νυχτερινές εφημερίες, ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Στη Δανία, οι ετήσιες αποδοχές είναι αντίστοιχες, σε πληρώνουν κανονικά μέχρι να μάθεις τη γλώσσα, και μετά πηγαίνεις στο πόστο σου στο νοσοκομείο, η όλη διαδικασία εγγραφής/αναγνώρισης/εργασίας/κατοικίας ολοκληρώνεται σε 24 ώρες. Στη Γερμανία ψάχνουν απεγνωσμένα ιατρούς και νοσηλευτές στην Κίνα/Ινδία, πληρώνοντας τους πλουσιοπάροχα, γιατί έχουν 100.000 κενά στα Νοσοκομεία/Ψυχιατρεία/Γηροκομεία τους, μπορείτε να βρείτε τα σχετικά άρθρα εφημερίδων πατώντας στο google "nurses" "Germany" "China" "India". Τρελά λεφτά δίνουν επίσης σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, κτλ, για όποιους αντέχουν τον εκεί τρόπο ζωής. Συνεχείς ελλείψεις Γενικών Ιατρών και ειδικευόμενων υπάρχουν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Αυστραλίας. Για τους Γαλλόφωνους συναδέλφους, υπάρχουν γενναιόδωρα πακέτα σε Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Ελβετία. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι απόφοιτοι Ιατρικής μας επιμένουν ακόμη να γλείφουν αναρχικούς πολιτευτές Συνιστωσών, ώστε να διοριστούν σε κάποιο ορεινό Κέντρο Υγείας ή άγονο νησί, με μισθό πείνας, και με συνεχείς επαγγελματικές απαξιώσεις/εμπαιγμούς.

Απάντηση
Γιατρός20/03/201716:51

Άδωνη κάνε ρελάνς και πρότεινε να δίνουν εξετάσεις και οι ειδικευμένοι ιατροί για διατήρηση του δικαιώματος άσκησης της ιατρικής, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ. Δηλαδή αν εσύ πήρες ένα πτυχίο κάποτε, είσαι ικανός να κάνεις το γιατρό 50 χρόνια μετά; Εξετάσεις όπως στις ΗΠΑ, είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας. Γιατί δηλαδή αξιολόγηση μόνο των ειδικευομένων, πιο επικίνδυνοι είναι οι ειδικευμένοι, αυτοί αποφασίζουν για την ζωή των άλλων. Αυτό να ακούσουν στο συνδικαλιστικό του Σύριζα και να λιποθυμήσουν, είναι ζήτημα αν ένας στους 100 συριζαίους γιατρούς μπορεί να περάσει εξετάσεις, όλοι για τον συνδικαλισμό κάνουν και μετά τους φταίνε τα ιατρεία των πανεπιστημιακών..

Απάντηση
ΚΑΝΕΝΑΣ20/03/201713:18

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, Η ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΓΟΙ - ΞΥΣΤΗΔΕΣ - ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΛΕΡΑ... ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΣΑΜΠΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ... ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΗΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ 50 -100 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ 6 + 6 = 12 ΧΡΟΝΙΑ,ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΝΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΕΝΑ ΡΟΥΧΑΛΑΚΙ ΦΙΡΜΑΤΟ...

Απάντηση
st20/03/201712:54

και εγω πηρα διδακτορικο χημειας στην αμερικη ενω πληρωνομουν κανονικα απο το ινστιτουτο, και κανενας δε μου ζητησε υποχρεωτικα να μεινω στην αμερικη να κανω αποσβεση. ο καθενας ειναι ελευθερος να κανει τις επιλογες του και κανενας δεν ειναι σκλαβος.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία