Μαλτέζος ΥΠΕΣ για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει όλο το πρόβλημα μόνη της

Μαλτέζος ΥΠΕΣ για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει όλο το πρόβλημα μόνη της

Είχαμε αποφασίσει σχετικά με 160.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχουμε μόνο 14.000, δήλωσε ο κ. Αμπέλα από τη Μόρια

Μαλτέζος ΥΠΕΣ για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει όλο το πρόβλημα μόνη της
«Η σημαντική βελτίωση που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στον ηγετικό και συντονιστικό ρόλο του κ. Μουζάλα και φυσικά στην τοπική κοινωνία, τον δήμαρχο και τα άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης που εργάστηκαν για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα εδώ στη Λέσβο», τόνισε με δήλωση του σήμερα μέσα από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ο προεδρεύων του
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα. «Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε την κατάσταση και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τη βελτίωση. Φυσικά υπάρχει ανάγκη και βάση για περαιτέρω βελτιώσεις» είπε επίσης.
Κλείσιμο
 
Ο κ. Αμπέλα τόνισε επίσης πως μέσα από τη Μόρια πρέπει «να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλα κράτη μέλη της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τους θυμίσουμε τις υποχρεώσεις τους ως κράτη- μέλη. Είχαμε αποφασίσει σχετικά με 160.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχουμε μόνο 14.000. Οπότε, ναι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Κάνουμε έκκληση στα κράτη- μέλη ότι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους και να μετακινήσουμε πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μετεγκατάστασης».
 
«Πολύ κοντά στην πρώτη επέτειο της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 με την Τουρκία», είπε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Αμπέλα, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την τήρηση της, επειδή είναι σημαντικό να συνεχίσει να ισχύει».
 
Αφού ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία, τις αρχές, τον ΟΗΕ και τη Frontex, τις ΜΚΟ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «που κάνουν πολύ σημαντική δουλειά και δύσκολη δουλειά που πρέπει όμως να γίνει», ο κ. Αμπέλα υποστήριξε πως η χώρα του «πιστεύει στην πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κι ο ίδιος ως προεδρεύων του Συμβουλίου «στέλνει μήνυμα ότι η μετακίνηση των πληθυσμών είναι μια κοινή πρόκληση και απαιτεί κοινή προσέγγιση».
 


Κατά τον κ. Αμπέλα η κοινή αυτή προσέγγιση συνίσταται στο ότι «εμείς ως κράτη μέλη, πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας όχι μόνο ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, αλλά επιπλέον ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με αριθμούς, ότι πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά με τους γονείς τους με όλους». «Όταν συζητάμε στις επιτροπές και στα συμβούλιά μας, δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο σε αριθμούς που φυσικά είναι σημαντικοί, αλλά πρέπει να έχουμε και μια προσωπική προσέγγιση. Ξέρουμε ότι οι πρόσφυγες έχουν τα σχέδιά τους και θέλουν να μετακινηθούν. Ότι όπως εμείς έχουμε τα όνειρά μας έτσι και αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα όνειρά τους. Και όταν φεύγουν από τη χώρα τους για να πάνε κάπου αλλού έχουν όνειρα», προσέθεσε.
 


Ο κ. Αμπέλα αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας. «Μπορεί η τοπική κοινωνία να κάνει εξαιρετική δουλειά στην υποδοχή των προσφύγων αλλά δεν πρέπει να κάνουμε κακή χρήση- να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός. Ακόμη και αν κάποιες χώρες είναι γεωγραφικά πολύ μακριά από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα από την μετανάστευση, πρέπει να τους δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους και την απαιτούμενη βοήθεια. Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης στην Ελλάδα, που δεν πρέπει να σηκώσει όλο το πρόβλημα μόνη της. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει ήδη πολλά» δήλωσε ο κ. Αμπέλα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης