«Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε»: Νέα πρωτοβουλία από Facebook και Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

«Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε»: Νέα πρωτοβουλία από Facebook και Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αφυπνίσει γονείς, εφήβους, και γενικά όλους τους χρήστες του διαδικτύου, για τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος

«Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε»: Νέα πρωτοβουλία από Facebook και Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Σκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε»
(Think before you share) ήρθε από το
Facebook σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με σκοπό να αφυπνίσει γονείς, εφήβους, και γενικά όλους τους χρήστες του διαδικτύου, για τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος. 

Κλείσιμο
Έτσι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (saferinternet4kids.gr) παρέχονται πληροφορίες στους εφήβους αλλά και συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων, είτε για τον εαυτό τους είτε για τους φίλους τους καθώς επίσης συμβουλές για να μην προβαίνουν σε κοινοποίηση περιεχομένου όταν αισθάνονται συναισθηματικά φορτισμένοι.



Η κυρία Laoura Bononcini, Head of Public Policy στο Facebook σε Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα μίλησε στο protothema.gr για τη νέα αυτή πρωτοβουλία: «Πιστεύουμε ότι οι χρήστες μας θα είναι πολύ πιο χαρούμενοι και πιο ευτυχισμένοι αν νιώθουν ασφαλής όταν χρησιμοποιούν το facebook και αυτό είναι μεγάλη προτεραιότητα για εμάς. 
Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ελλάδα και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Γιατί αν δεν είμαστε προσεχτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε φωτογραφίες, σχόλια ή πληροφορίες, υπάρχει κίνδυνος να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλο. Το facebook είναι αληθινό, αν και ψηφιακό είναι κάτι το αληθινό και πρέπει να προσέχουμε τι μοιραζόμαστε και τι ανεβάζουμε
». 




Προσέξτε στα ψεύτικα προφίλ 
Είναι συχνό φαινόμενο κάποιοι χρήστες κρατώντας την ανωνυμία τους να δημιουργήσουν πρόβλημα σε υποψία θύματά τους. Όπως επισημαίνει η κυρία Bonocini, αν κάποιος χρήστης διαπιστώσει κάτι τέτοιο θα πρέπει αμέσως να κάνει αναφορά στο facebook ώστε να διαγραφεί ο λογαριασμός του δράστη. «Εμείς στο facebook πιστεύουμε ότι κάθε χρήστης χρησιμοποιεί τα αληθινά του στοιχεία. Το όνομά του και το επίθετό του. Ελέγχουμε όσο είναι δυνατόν ώστε να μην δημιουργούνται ψεύτικα προφίλ, όμως αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψη ενός χρήστη θα πρέπει άμεσα να κάνει αναφορά (report) ώστε εμείς στη συνέχεια να δούμε τι συμβαίνει και αν είναι να απενεργοποιήσουμε τον ψεύτικο λογαριασμό». 
Χάρη στην διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα τις ιδέες, τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους με τους φίλους τους και άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές όμως κάποιος μπορεί να ανεβάσει μια φωτογραφία κάποιου χωρίς τη θέλησή του. Σε αυτή την περίπτωση η κυρία Bononcini τονίζει: «Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρει κάποιος πριν ανεβάσει μια φωτογραφία με κάποιον άλλο είναι αν εκείνος θέλει. Πρέπει πρώτα δηλαδή να τον ρωτήσει. Αν ωστόσο ανέβει μια φωτογραφία χωρίς την έγκριση εκείνου που απεικονίζεται θα πρέπει να κάνει αναφορά σε εμάς». 



Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι είναι καλό. Αλλά αν ο χρήστης δεν είναι προσεχτικός με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιεί, διατρέχει το κίνδυνο να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο. Επίσης το περιεχόμενο που μοιράζεται με τους φίλους του μπορεί να καταλήξει να κοινοποιηθεί σε τρίτους. 
«Αν ανεβάσεις μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο και επιλέξεις να το δουν μόνο οι φίλοι σου θα το δούν μόνο εκείνοι. Αν είναι ένα σχόλιο σε δημόσια είδηση θα το δουν όλοι. Αν το σχόλιό σου το μοιραστεί ένας φίλος σου θα το δουν και οι φίλοι του. Οπότε καλό είναι να έχεις κατηγοριοποιήσεις τους φίλους σου σε συγγενείς, σε κοντινούς φίλους, σε συναδέλφους και σε γνωστούς έτσι ώστε κάθε φορά να επιλέγεις ποιος θέλει να δει τι» εξηγεί η κυρία Bononcini. 


Το διαδίκτυο ΔΕΝ ελέγχεται 
Σύμφωνα με την κυρία Παρασκευή Φραγκοπούλου, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου οτιδήποτε δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να ελεγχθεί από εμάς τους ίδιους. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. «Οποιοσδήποτε μπορεί να αποθηκεύσει ο,τι και αν δημοσιεύσουμε και κατά συνέπεια ακόμη και αν εμείς έχουμε διαγράψει το λογαριασμό μας το περιεχόμενο της δημοσίευσης να συνεχίσει να είναι ορατό. Οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενο που επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε». Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και χρήστες είναι οι συμπεριφορές εξάρτησης, σύμφωνα με την κυρία Φραγκοπούλου. «Ο ψηφιακός εκφοβισμός παραμένει ακόμη ψιλά στη λίστα των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία  ότι στο διαδίκτυο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν και στην πραγματική ζωή. Να μάθουν να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες. Αν το παιδί μας πέσει θύμα ψηφιακού εκβιασμού θα πρέπει να του έχουμε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο και να το έχουμε προτρέψει να μη σιωπήσει σε καμία περίπτωση. Αν το πει στους γονείς του ή σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται, το πρόβλημα θα λυθεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το παιδί. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών να μη σιωπούν. Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή σε αυτό το θέμα σπάζοντας τη σιωπή και καταδικάζοντας εξαρχής τέτοιου είδους συμπεριφορές». 



Όπως τόνισε στο protothema.gr η κυρία Φραγκοπούλου σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν τα κρούσματα ανταλλαγής προκλητικών φωτογραφιών μεταξύ των εφήβων. «Αυτή είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία του παιδιού. Θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτό το θέμα στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι μια τέτοια πρακτική ΔΕΝ είναι φυσιολογική στο πλαίσιο μια εφηβικής σχέσης. Συζητείστε μαζί του για την προσωπική του ευθύνη, τα προσωπικά του όρια και πώς να «απαντάει» στις πιέσεις που ενδεχομένως υποστεί για διάφορα θέματα από τους φίλους του. Και διαβεβαιώστε το ότι ακόμα και αν κάποια στιγμή κάνει λάθος εσείς θα είστε εκεί δίπλα του να το στηρίξετε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι ούτε εμείς είμαστε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Υπάρχει η γραμμή  Γραμμή Βοηθείας ‘Help-line 210 6007686′ η οποία απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών». 


Για απάτες και παιδική σεξουαλική κακοποίηση οι περισσότερες καταγγελίες 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 2016 ήταν ένα έτος κατά το οποίο οι καταγγελίες  στη γραμμή SafeLine ανήλθαν περίπου στις 4.000, κινούμενες στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση καταγγελθέντων κρουσμάτων οικονομικής απάτης, καθώς από 21% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών για το 2015, εκτινάχθηκαν στο 37%  του συνόλου για το 2016. Μεγάλο μέρος των καταγγελιών για οικονομική απάτη αφορούσε ιστοσελίδες οι οποίες διαφήμιζαν τα προϊόντα τους μέσω  κοινωνικών  δικτύων.  Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι καταγγελίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση, εμφανίζοντας μια οριακή αύξηση από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 20% του συνόλου. Όσον αφορά τις καταγγελίες που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενες στο 19% του συνόλου. Μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε περιπτώσεις όπου γινόταν ανάρτηση ή αναδημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ενός προσώπου, χωρίς την άδειά του, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης