Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρεται αναλυτικά στις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία, τον περασμένο Ιανουάριο

Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις
Με επιστολή του στις 23 Φεβρουαρίου, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου
στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, καταγγέλλει στο Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες αναλυτικά τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία, τον περασμένο Ιανουάριο. 

Σημειώνει επίσης ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Κλείσιμο
Επιπλέον τον ενημερώνει ότι " το κατοχικό καθεστώς έχει εκδοθεί παράνομα τρεις οδηγίες για αεροπόρους, στις 4, 10 και 26 Ιανουαρίου, σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. "Ακόμη πιο πρόσφατα, το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει να παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κινδύνου και της έκτακτης ανάγκης, της Κυπριακής  Δημοκρατίας, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας NAVTEX που προσφέρει προειδοποιήσεις πλοήγησης και μετεωρολογικών συνθηκών και προβλέψεις, καθώς και επείγουσες πληροφορίες σε πλοία για την ασφάλεια στη θάλασσα".

Ο κ. Κορνηλίου υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι "οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τη διεκδίκηση δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας, μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων".

Προσθέτει παράλληλα ότι οι παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτα. "Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και να αψηφά τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, βάζει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας σε κίνδυνο, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο".

Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δημιουργεί ένταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, για μια ειρηνική ολοκληρωμένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης