Ομόφωνη καταδίκη της βίας κατά των γυναικών από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου

Ομόφωνη καταδίκη της βίας κατά των γυναικών από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου

Μεταξύ άλλων οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες στηρίζουν «την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος»

Ομόφωνη καταδίκη της βίας κατά των γυναικών από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου
Με κοινή διακήρυξη οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου
καταδίκασαν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Η διακήρυξη παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Στη διακήρυξη οι θρησκευτικοί ηγέτες απορρίπτουν «κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Μεταξύ άλλων οι θρησκευτικοί ηγέτες στηρίζουν «την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος» και σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύονται να συνεργαστούν με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς «για να τερματίσουν το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο».

«Τα λόγια και οι δράσεις μετρούν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την ίδια η βία εναντίον των γυναικών αποτελεί την απόλυτη έκφραση της ανισότητας. «Είναι απαράδεκτη και πρέπει να απαγορευθεί δια παντός» τόνισε, υποδεικνύοντας πως έρευνες που έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της βίας εναντίον των γυναικών και των διενέξεων.
Οποιαδήποτε επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των μελών της κοινωνίας».

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «ο άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, είναι εικόνες του Θεού». Γι αυτό, πρόσθεσε, «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε την γυναίκα με τον άνδρα». Ο Θεός, εξήγησε, «όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τη γυναίκα πήρε από την πλευρά του ανδρός και ποίησε τη γυναίκα». Άρα, είπε, τη θέλει να είναι στο ίδιο επίπεδο, δίπλα στον άντρα.

«Πρέπει και ν' αγαπούμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες και πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε βία εναντίον της γυναίκας γιατί όπως είπα είναι εικόνα του Θεού και η γυναίκα όπως είναι και ο άνδρας. Συνεπώς η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε τη γυναίκα με τον άνδρα», σημείωσε.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι σωστό, ανέφερε από την πλευρά του Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι, μιλώντας στην τουρκική γλώσσα μέσω διερμηνέα. Απλώς, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόσουμε το σωστό. Μιλούμε για τα δικαιώματα των γυναικών και μπορούμε να περάσουμε ώρες ολόκληρες, είπε, θέτοντας όμως το ερώτημα «τι κάνουμε στην πράξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Ν' αναλάβουμε δράση. Να παρακολουθούμε την πρόοδο μας για να βελτιώσουμε τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Πρέπει, είπε, ν' αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τη νοοτροπία μας αν δεν το κάνουμε αυτό όσα ωραία λόγια και να πούμε δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Πρότεινε όπως στην επόμενη συνάντηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών συζητηθεί τι έχουν κάνει για βελτίωση της κατάστασης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν και οι Αρχιεπίσκοποι των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης