Ο Κοντονής επιμένει: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών

Ο Κοντονής επιμένει: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να σταματήσουν οι ανακοινώσεις από τους εμπλεκόμενους, καθώς δημιουργείται εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Ο Κοντονής επιμένει: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής
, επανέλαβε μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, ότι οι αλλαγές στην παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι η σύγκλυση της Ολομέλειας  του Αρείου Πάγου (η οποία τελικά αναβλήθηκε) για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη, ο Σταύρος. Κοντονής απάντησε:

Κλείσιμο
Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις  (σ.σ. των δικαστικών Ενώσεων) δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει  για να μην πλήττετε το κύρος της Δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου καλούμε λοιπόν τους πάντες  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Η δημοσιογραφική εμμονή συνεχίζει και ακολουθεί άλλη ερώτηση:
Άρα κατά την άποψή σας δεν ήταν αναγκαία σύγκλυση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αφού το ερώτημα αφορά νομοθετική ρύθμιση στον παρόντα χρόνο και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:

Όπως είπα αυτό μπορεί να γένει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια  μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πάντως, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μετά από σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ή την  μεθεπόμενη θα ορίσει την συζήτηση ενώπιον της Διοικητής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του ζητήματος της παράτασης του χρόνου εξόδου από το δικαστικό σώμα των δικαστών και των εισαγγελέων και συγκεκριμένα η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί όταν είναι έτοιμή η εισηγήτρια της υπόθεσης  αντιπρόεδρος Ειρήνη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ήταν να συζητηθεί το επίμαχο θέμα παράτασης του χρόνου συνταξιοδότησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αλλά η κυρία Θάνου του ανέβαλε καθώς η κυρία Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.
 
Η απόφαση για τους 8 Τούρκους

Σε άλλη ερώτηση των εκπροσώπων του Τύπου για το εάν κατά την επίσκεψη του στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε συζήτηση για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών ενόψει της   αυριανής αναμενόμενης αυριανής έκδοσης των αποφάσεων, ο κ. Κοντονής απάντησε:

Όχι. Περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Κυβέρνηση , δε λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου , για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η Κυβέρνηση, θα σεβαστεί την απόφαση και προσέθεσε:  Αν αποφασιστεί  έκδοση, αυτά είναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων.

Ευρωπαίος εισαγγελέας

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ο κ. Κοντονής είχε συνάντηση με όλους τους αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου εν όψει του ταξιδιού του στην Μάλτα για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όπου θα τεθεί το θέμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άκουσε τις απόψεις των εισαγγελικών λειτουργών επί του εν λόγω θέματος. Μετά την συνάντηση με τους εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε για λίγο και την κυρία Θάνου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης