Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες

Η  επίμαχη σύμβαση αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διασυνοριακή συνεργασία και λειτουργικότητα, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα κατάσχεσης και δήμευσης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες
Αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δέσμευση και δήμευση περιουσιακών και αποδεικτικών στοιχείων  από εγκληματική δραστηριότητα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, κ.λπ.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο κυρώνεται η σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης για «τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που υπογράφηκε στη Βαρσοβία στις 16 Μαΐου 2005».

Η  επίμαχη σύμβαση αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διασυνοριακή συνεργασία και λειτουργικότητα, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα  κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κ.λπ.

Σύμφωνα με την σύμβαση τα   συμβαλλόμενα κράτη (δηλαδή αυτά που θα επικυρώσουν  την εν λόγω σύμβαση της Βαρσοβίας) πρέπει να νομοθετήσουν έτσι  ώστε να είναι εφικτή η ανίχνευση και άμεση κατάσχεση και δήμευση των παράνομων   προϊόντων εγκλήματος ή περιουσιακών στοιχείων, όταν η αξία τους είναι ισοδύναμη με αυτά, καθώς, επίσης, και να προβλέπεται η δήμευση σε περιπτώσεις ασθένειας ή φυγής του κατηγορουμένου, όπου η ποινική διαδικασία θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε καταδίκη, εάν ο κατηγορούμενος ήταν σε θέση να παραστεί στη δίκη.

Ακόμη, πρέπει να νομοθετηθούν τα αναγκαία εκείνα  μέτρα έτσι ώστε οι δικαστικές και οι άλλες αρμόδιες αρχές να διατάσσουν την παράδοση των κατασχεμένων τραπεζικών, οικονομικών και εμπορικών αντικειμένων, ενώ θα πρέπει να προβλεφτεί ένα σύστημα αποτροπής νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος. Επίσης, πρέπει να προβλεφτεί η ίδρυση μιας χρηματοοικονομικής μονάδας πληροφοριών.
Κλείσιμο

Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, διατάξεις για τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων είναι ισοδύναμη με τα προϊόντα του εγκλήματος, τα οποία μεταβιβάστηκαν από τον κατηγορούμενο σε τρίτα πρόσωπα, καθώς και διατάξεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενόψει μελλοντικής δήμευσης.
 
Τέλος, με το νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπως και σε διάφορους νόμους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης