Σύσκεψη κατόπιν... εορτής στο υπουργείο για τις ΜΕΘ

Σύσκεψη κατόπιν... εορτής στο υπουργείο για τις ΜΕΘ

Η γρίπη έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, ενώ παραμένουν 125 κρεβάτια στις εντατικές μονάδες κλειστά

Σύσκεψη κατόπιν... εορτής στο υπουργείο για τις ΜΕΘ
Κατόπιν εορτής -εν προκειμένω… επιδημίας γρίπης- κι ενώ η θλιβερή λίστα με τους ασθενείς που χρειάζονται αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αριθμεί καθημερινά δεκάδες άτομα, συσκέπτεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
 
Με φόντο την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των ΜΕΘ – και λόγω της γρίπης- όπου παραμένουν κλειστά 125 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία κι οι αρμόδιοι προσθαφαιρέτουν ασθενείς στην ελληνικής πατέντας λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή την τραγικά εκπρόθεσμη πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας
Ανδρέα Ξανθού -την οποία στήριξε με την παρουσία του και ο αναπληρωτής υπουργός
Παύλος Πολάκης
Κλείσιμο
-, να συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο με αντικείμενο «την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής  ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και συνολικότερα την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας».
 
Στην σύσκεψη είχαν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κ. Αντώνης Μαυρομμάτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, κ. Σπύρος Ζακυνθινός.
 
Ηλεκτρονική η λίστα ασθενών για ΜΕΘ
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε  ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών».
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημειώνει στην ανακοίνωση, αξιολογώντας το τουλάχιστον ως επίτευγμα, ότι μέχρι σήμερα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125 έναντι 200 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ πέρυσι – και πάλι κατόπιν γρίπης και δεκάδων θυμάτων της γρίπης- για τη στελέχωση των ΜΕΘ με επαγγελματίες υγείας – έναν διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε από τις «παρεμβάσεις» στη λίστα κατάταξης των γιατρών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης