Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, χιόνια και αμέτρητα προβλήματα

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, χιόνια και αμέτρητα προβλήματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλοί δήμοι της Θεσσαλίας - «Βούλιαξε» στο χιόνι η Ήπειρος - Χωρίς ρεύμα περισσότερα από 40 χωριά στην Κοζάνη - Σφοδρό το κύμα κακοκαιρίας και στον Έβρο - Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, χιόνια και αμέτρητα προβλήματα
Χωρίς τέλος δείχνει να είναι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το γνωστό πλέον ως «Βίκτωρ», το οποίο πλήττει εδώ και ημέρες πολλές περιοχές της Ελλάδας δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Οι περιοχές που ταλαιπωρούνται περισσότερο από τον χιονιά είναι η Θεσσαλία, όπου πολλοί δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Έβρος, η Ήπειρος, όπου το χιόνι σε πολλά σημεία φτάνει και ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ περισσότερα από σαράντα χωριά στην Κοζάνη παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει σήμερα, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει πτώση και το χιόνι να αποτελεί κύριο στοιχείο του καιρού.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, στη δυτική Ελλάδα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με μικρή πιθανότητα για ασθενείς, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες, ενώ αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, και ασθενείς παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο. 

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες, την Εύβοια, και την Κρήτη, έως και το μεσημέρι θα είναι περισσότερα και ελαφρώς ισχυρότερα, όμως θα εξασθενήσουν σημαντικά από το απόγευμα. 

Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας, καθώς και σε πολλές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, της τάξης των 1 έως 4 βαθμών. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ: 

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιόνι ή χιονόνερο στη Θράκη τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα ορεινά. Τοπικές βροχές στις θαλάσσιες- παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: από -04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτικη Μακεδονια κατά τόπους η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα Νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 εως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη θεσσαλία κατά τόπους 2 με 4 βαθμους κελσιου χαμηλότερη.
 
Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 εως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 εως 15 Βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 εως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και τοπικές βροχές στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: μεταβλητοί πρόσκαιρα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 εως 8 Βαθμούθς Κελσίου.


Σφοδρό και το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τον Έβρο

Επί ποδός παρέμειναν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας τα εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες της περιφερειακής ενότητας (Π.Ε.) και των κατά τόπους δημοτικών αρχών σε όλο το μήκος του νομού, καθώς μπορεί να άλλαξε η ονομασία του νέου κύματος κακοκαιρίας που επικρατεί, όχι όμως η ένταση και σφοδρότητά του.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, εντονότερη χιονόπτωση σημειώνεται από το Αρδάνιο του δήμου Σουφλίου και προς βόρεια σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, καθώς και στην Εγνατία στο τμήμα Αλεξανδρούπολης - Ροδόπης, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου έξι ώρες και στα δύο ρεύματα, όταν διπλώθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα δύο νταλίκες, εξαιτίας του παγετού που είχε σχηματιστεί.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων επιβάλλεται, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε κάποια σημεία στο βόρειο τμήμα του νομού, καθώς και στον ορεινό όγκο του Σουφλίου, ενώ ανοιχτό παραμένει το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, στο οποίο όμως η κυκλοφορία επίσης, πρέπει να διεξάγεται μετά μεγίστης προσοχής και με τους οδηγούς να φέρουν τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όλο το οδικό δίκτυο τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω του παγετού που σχηματίζεται, όμως από τα ξημερώματα αναμένουμε ηπιότερη μορφή των καιρικών φαινομένων», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλοί δήμοι της Θεσσαλίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε δήμους της Θεσσαλίας και στους τέσσερις νομούς, λόγω των έντονων και καταστροφικών καιρικών φαινομένων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ύστερα από αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών κι ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογα αιτήματα των δήμων.

Πιο συγκεκριμένα, κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους παρακάτω δήμους:

Αλμυρού, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Παλαμά, Πύλης Σοφάδων, Τεμπών, Φαρσάλων, Μουζακίου, Πλαστήρα, Αργιθέας, Ελασσόνας και Τρικαίων.

Σημειώνεται, ότι έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από τις 07/01/2017 και για ένα μήνα έως τις 07/02/2017.


«Βουλιάζουν» στο χιόνι χωριά της Ηπείρου

Νέος γύρος σφοδρών χιονοπτώσεων πλήττει την Ήπειρο, όπου χιόνιζε διαρκώς από το απόγευμα της Τετάρτης με αποτέλεσμα το χιόνι να φτάνει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. 

Στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή. 

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της πολιτικής προστασίας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο.


Χωρίς ρεύμα χωριά στην Κοζάνη

Περισσότερα από σαράντα χωριά στα πεδινά της Κοζάνης και στα ορεινά του Βοΐου είναι από το βράδυ της Τετάρτης χωρίς ρεύμα, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ -παρότι ελέγχουν όλη τη γραμμή μεταφοράς- δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το πρόβλημα που προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. 

Στα χωριά αυτά έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και προβλήματα υδροδότησης.


Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή και Βόιο Κοζάνης

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της χιονόπτωσης, της παγωνιάς και των εκτάκτων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημάρχων στους δήμους Φλώρινας, Γρεβενών και Δεσκάτης της Π.Ε Γρεβενών.

Επίσης στον δήμο Βοϊου και στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού του δήμου Σερβίων Βελβεντού της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα , τις μεγάλες ποσότητες χιονιού και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής, 

με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που έπληξε, από νωρίς, σήμερα το πρωί, την Ροδόπη.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σήμερα και στους δήμους Μύκης, Μαρώνειας-Σαπών, Ιάσμου, σε ορισμένους οικισμούς του δήμου Αρριανών καθώς και στην δημοτική ενότητα Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ του δήμου Κομοτηνής θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 20-1-2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης