Είκοσι χρόνια «Μαζί για το Παιδί»: Αρωγή σε 30.000 ανηλίκους ετησίως, αλλά και αγωνία για το μέλλον

Είκοσι χρόνια «Μαζί για το Παιδί»: Αρωγή σε 30.000 ανηλίκους ετησίως, αλλά και αγωνία για το μέλλον

Έκδηλη η ανησυχία του για την επιβίωση των φορέων υπό την «ομπρέλα» της Ένωσης, εξαιτίας της «κουτσουρεμένης» κρατικής επιχορήγησης, των μειωμένων ιδιωτικών πόρων (πτώση 50% σε σχέση με το 2009), αλλά και της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ

Είκοσι χρόνια «Μαζί για το Παιδί»: Αρωγή σε 30.000 ανηλίκους ετησίως, αλλά και αγωνία για το μέλλον
Μέρα γιορτής ήταν η χθεσινή για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς συμπλήρωσε 20 χρόνια προσφοράς σε άπορα, άρρωστα, ανάπηρα και κοινωνικά περιθωριοποιημένα παιδιά. Μέρα γιορτής, ωστόσο, κατά την οποία δεν περίσσευαν μόνο τα χαμόγελα, αλλά και ο προβληματισμός για το μέλλον της Ένωσης και των φορέων που δρουν κάτω από την «ομπρέλα» της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό «χαρμολύπης», υπεύθυνοι, εργαζόμενοι, αλλά και δεκάδες εθελοντές και υποστηρικτές της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο κέντρο της Αθήνας, στην εκδήλωση για τα 20 «κεράκια» του οργανισμού, που αποτελείται από δέκα κοινωφελείς φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Κλείσιμο
Ενδεικτικά του κλίματος ήταν τα λόγια του προέδρου της Ένωσης, ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής Χρήστου Μπαρτσόκα, ο οποίος ουδόλως προσπάθησε να κρύψει την έκδηλη ανησυχία του για την επιβίωση των φορέων εξαιτίας της «κουτσουρεμένης» κρατικής επιχορήγησης, των μειωμένων ιδιωτικών πόρων (πτώση 50% σε σχέση με το 2009), αλλά και της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα, όπως μεγάλες είναι και οι ανάγκες των παιδιών, αλλά βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Με κεντρικό μότο «η ισχύς εν τη ενώσει» καταφέραμε και στηρίζουμε 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση» είπε ο κ. Μπαρτσόκας στη συνέντευξη Τύπου, ενώπιον δεκάδων υποστηρικτών και φίλων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», αλλά και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.

Ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας


Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στα ιδρύματα που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ένωσης «Μαζί για το παιδί», ο Οργανισμός υλοποιεί 119 προγράμματα με τη βοήθεια 378 εργαζομένων και 281 εθελοντών, παράγοντας πολυσχιδές κοινωνικό έργο.

«Η ανεργία είναι η αιτία να χάνουν πολλά παιδιά τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των απόρων εξυπηρετούμενων. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 70%, από τα επίπεδα του 2009, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει συστηματικά τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τα ιδρύματα και διαγράφει μέρος των χρεών του (σ.σ. στο πλαίσιο της μεθόδου ισοσκελισμού των παροχών σε φορείς υγείας, γνωστής ως «clawback & rebate»)» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού. «Πολλοί από μας δεν ξέρουμε αν θα είμαστε εδώ του χρόνου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αφού επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό της για την απουσία του κράτους, επισήμανε ότι, από το 2003, το «Μαζί για το Παιδί» έχει μοιράσει περισσότερα από 12.000.000 ευρώ σε σωματεία και συνεργαζόμενους φορείς και τα τελευταία χρόνια αναζητά χορηγούς (και) στο εξωτερικό, με θετική ανταπόκριση.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, τα πάντα επαφίενται στις γνωριμίες και στις προσπάθειες των ιθυνόντων της Ένωσης, όπως «ομολόγησαν» τα μέλη του ΔΣ της, στηλιτεύοντας με τα λόγια τους την απουσία του κράτους όσον αφορά στην αρωγή στο έργο τους, αλλά και τα επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τη νομοθεσία για τη φορολόγηση των δωρεών, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου


Τα… καλά νέα, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι, από το 1996, η Ένωση «Μαζί για το παιδί» παρέχει υλική, πνευματική, ιατρική και ηθική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και νέους, διαδίδοντας παράλληλα την αξία του εθελοντισμού. Το έργο της αναγνωρίστηκε πρόσφατα (τον περασμένο Δεκέμβριο) από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία της απένειμε το άργυρο μετάλλιο.

Με το «ξέσπασμα» της οικονομικής κρίσης, το 2009, η Ένωση άνοιξε τη «βεντάλια» της προσφοράς της, εγκαινιάζοντας τη συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης 11525.

Τον Μάρτιο του 2012 δημιούργησε την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί νοιάζομαι», με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τον εφοδιασμό ιδρυμάτων που εξυπηρετούν παιδιά στον νομό Αττικής.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα έχει διαθέσει δωροεπιταγές αξίας 138.000 ευρώ για σίτιση σε 300 δικαιούχους και από τον Μάρτιο του 2015 (σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία του εξωτερικού) έχει προσφέρει 39.000 ζευγάρια παπούτσια σε φτωχά παιδιά. Ο Οργανισμός «τρέχει» φέτος, για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα «Είμαι μέσα», με σκοπό να βοηθήσει παιδιά (της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου) που αντιμετωπίζουν μαθησιακές, κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες, να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σχολικό περιβάλλον.

Μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» είναι: το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – ΚΑΣΠ, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος», το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», η Πανελλήνια Ενωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, Οι Φίλοι του Παιδιού, η ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού και Οι Φίλοι της Μέριμνας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας της, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες που συνεχώς προκύπτουν από την παρατεταμένη κρίση, να συνεργάεται αρμονικά με τα μέλη του, αλλά και να διευρύνει το γεωγραφικό και κοινωνικό του «αποτύπωμα», εντάσσοντας στις δράσεις του προγράμματα για ακόμα περισσότερα παιδιά σε ανάγκη και εγκαινιάζοντας συνεργασίες με περισσότερους από 200 φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιογράφοι, φίλοι και μέλη της Ένωσης έδωσαν το «παρών»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης