«Κόφτη» στην παιδική ψυχή καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

«Κόφτη» στην παιδική ψυχή καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους ο Παύλος Πολάκης και έκαναν πορεία προς την Βουλή - Μας χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να χτυπήσουν την ειδική αγωγή καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους

«Κόφτη» στην παιδική ψυχή καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ
Κραυγή διαμαρτυρίας υψώνουν οι επιστήμονες Ειδικής Αγωγής -και μαζί τους χιλιάδες οικογένειες που ωφελούνται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ειδικής αγωγής)- για τις μεθοδεύσεις που, όπως καταγγέλλουν, υφίστανται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις νέες συμβάσεις που θα διέπουν την ειδική αγωγή.
 
Οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες, μετά την κοινοποίηση των θέσεών τους με επιστολές τους, αποτυπώνουν με πιο δυναμικό τρόπο την αντίδρασή τους στις αιφνιδιαστικές και βεβιασμένες αλλαγές των αρμοδίων, με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν από το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους 17. Παράλληλα, την ίδια ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση - διαμαρτυρία  και στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Επιτροπή των συλλόγων τους συναντήθηκε μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να ξεκινήσουν πορεία προς την Βουλή, όπου έφτασαν λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι.

Κλείσιμο


«Ζητάμε 6μηνη παράταση στην ισχύουσα σύμβαση ώστε συζητήσουμε τους όρους της νέας σύμβασης την οποία κανείς επαγγελματίας δεν μπορεί να υπογράψει γιατί δεν είναι βιώσιμη. Ο απώτερος στόχος τους είναι να χτυπήσουν την ειδική αγωγή και μας χρησιμοποιούν ως άλλοθι γι' αυτό» δήλωσε εκπρόσωπος των λογοθεραπευτών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν τα πτυχία τους μπροστά στην είσοδο του κτηρίου του υπουργείου Υγείας.
 
Με τις νέες συμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, απειλείται η βιωσιμότητα των 2.500 επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής. Σημειώνεται πως υπό την ομπρέλα της Ειδικής Αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κα. που αντιμετωπίζουν κυρίως παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές),  βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες,  αυτισμό και άλλες σοβαρές παθήσεις.
 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των λογοθεραπευτών-λογοπεδικών, η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να υπογράψουν σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα είναι τόσο πρόχειρη, που αναφέρει τα «προβολικά τεστ», ως... προβληματικές δοκιμασίες και τη «διάγνωση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών» ως... εξέταση εκμαθησιακών ανωμαλιών.
 
Οι επιστήμονες Ειδικής Αγωγής θεωρούν πως οι αλλαγές που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ (νόμος 4447 – άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/16) στην παροχή υπηρεσιών «ειδικής αγωγής», υποβαθμίζουν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών, αφήνοντας απροστάτευτα τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες (αναπτυξιακές, νοητικές, γλωσσικές) και χρήζουν ειδικής αγωγής.
 
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις συμβάσεις προτάσσοντας τα οφέλη για τους ασφαλισμένους, ώστε να σταματήσουν, όπως αναφέρει, να προπληρώνουν για υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτόν, ο Οργανισμός έχει δώσει παράταση έως τις 24 Ιανουαρίου (αντί για τις 15 Ιανουαρίου) προκειμένου οι πάροχοι υγείας να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
 
Από τις 25 Ιανουαρίου ο ΕΟΠΥΥ θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (σήμερα οι συνεδρίες προπληρώνονται από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβάλλονται  οι  αποδείξεις στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ  ώστε οι ασφαλισμένοι χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής να αποζημιωθούν). Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιστήμονες ειδικής αγωγής  πρέπει να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις και οι υποβολές τους.















 
Τι ζητούν οι λογοθεραπευτές
 
Οι εκπρόσωποι των Λογοθεραπευτών, καλούν τον ΕΟΠΥΥ να παρατείνει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Μαρτίου το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών «Ειδικής Αγωγής» για τους ασφαλισμένους, κατά το οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτεί ο κλάδος ουσιαστικά και να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της παροχής υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής».
 
Καλούν, επίσης, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών «Ειδικής Αγωγής» όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το φορολογικό μέτρο του claw back (επιστροφή της υπέρβασης από την προϋπολογισθεία κλειστή δαπάνη)  και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.
 
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ευτελισμό της επιστημοσύνης τους αλλά και της θεραπευτικής διαδικασίας που αποτυπώνεται μέσα από την κοστολόγηση του έργου τους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς για κάθε συνεδρία πχ εργοθεραπείας ή για ειδικούς παιδαγωγούς είναι 1,23 Ευρώ! Εκτιμούν δε πως δημιουργείται φαύλος κύκλος, όπου οι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής θα υποαμοίβονται εξαιτίας της μειωμένης παροχής του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γονείς δεν θα μπορούν να αναλάβουν το κόστος των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στα παιδιά τους.





Δείτε βίντεο:
«Κόφτη» στην παιδική ψυχή καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης