Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Προέκυψε πως η πώληση της ΕΝΑΕ έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο

Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» τίθεται για πρώτη φορά η πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια ανακριτικής έρευνας ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τα 53 εκατομμύρια ευρώ!

Ειδικότερα, η δικογραφία με τα στοιχεία της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στην εισαγγελία Διαφθοράς. Σκοπός είναι να ερευνηθούν οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες όλων των φορέων που ενεπλάκησαν στη διαδικασία της πώλησης, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης.

Η πώληση των Ναυπηγείων ερευνήθηκε από τους ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, στο πλαίσιο ανάκρισης που διεξήγαγαν σχετικά με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι δυο ανακριτές ενώ ερευνούσαν συμπληρωματικά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων για πρώτη έβαλαν στο «μικροσκόπιο» και τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ). Από την έρευνα προέκυψε πως η πώληση της ΕΝΑΕ έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Κλείσιμο

Ήδη, για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνονται ποινικές ευθύνες και προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Πλέον, το κουβάρι της υπόθεσης αναμένεται να ξετυλίξει η εισαγγελία Διαφθοράς, που θα ερευνήσει το ρόλο όλων όσοι ενεπλάκησαν στην πώληση των Ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δυο ανακριτές που ερεύνησαν την υπόθεση φαίνεται να προκύπτει πως η επίμαχη ιδιωτικοποίηση ήταν «δώρο» στη γερμανική κοινοπραξία, η οποία ουδέποτε προέκυψε ότι κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ. Μάλιστα την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων .

Ακόμη, από την ανακριτική έρευνα φέρεται να προκύπτει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έπεισαν τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει αντιρρήσεις που αρχικά είχε προβάλει προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της, διότι διαφορετικά θα αποκλείονταν.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι εμπλεκόμενοι (Μέλη της ΕΝΑΕ, εργαζόμενοι,ΕΤΒΑ και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης) έθεσαν τη γερμανική εταιρεία σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων διαγωνιζομένων , ώστε να προτιμηθεί έναντι των αντιπάλων της δίνοντας συγκεκριμένα ωφελήματα. Από την πλευρά της η γερμανική κοινοπραξία έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα .

Η εισαγγελία Διαφθοράς αφού λάβει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για απιστία κακουργηματική σε βάρος του δημοσίου ενώ σε περίπτωση που ...πέσει πάνω σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων θα πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης