Υπ. Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη: Έτσι αφέθηκε ελεύθερος ο Αφγανός δολοφόνος

Υπ. Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη: Έτσι αφέθηκε ελεύθερος ο Αφγανός δολοφόνος

Δεν κάνουν κουβέντα για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, παρότι παραδέχονται ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης και η αποφυλάκιση «ανακλήθηκε»

Υπ. Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη: Έτσι αφέθηκε ελεύθερος ο Αφγανός δολοφόνος
Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στην υπόθεση του Αφγανού δολοφόνου επιχειρούν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στην ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του protothema.gr σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία του Αφγανού είχαν περάσει στη βάση δεδομένων eurodac όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν γίνεται κουβέντα για το γεγονός ότι σε βάρος του δραπέτη δεν εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η ανακοίνωση των δύο υπουργείων περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και οδήγησε στην ελευθερία τον Αφγανό. Ενδιαφέρον έχει το σημείο που αναφέρει αυτολεξί:
«Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε». Δεν γίνεται κουβέντα, όμως, ποιές ήταν οι ενέργειες των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να γίνει πράξη η ανάκληση της αποφυλάκισης, τί έκαναν δηλαδή, για να επιστρέψει στη φυλακή ο Αφγανός.
Σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι αλγεινές εντυπώσεις από την αποφυλάκιση του Αφγανού με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, πάντως, αναφέρεται ότι «θα αποφυλακιζόταν (χωρίς αυτές) λίγους μήνες αργότερα».

Κλείσιμο

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το στοιχείο, ότι ο «Χουσεϊν» ήταν ...καλό παιδί: «Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στις δικαιολογίες που προβάλλονται αναφέρεται ότι «σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας». Ωστόσο, ακόμη κι αν πράγματι ήταν ανήλικος το 2013 όταν επιτέθηκε στη φοιτήτρια στην Κέρκυρα (17 ετών) δεν ήταν ανήλικος το 2015, όταν αποφυλακίσθηκε.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων, από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν χθες, 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία. Έτσι διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον Αφγανό που είχε καταδικασθεί για την υπόθεση της απόπειρας ληστείας και ανθρωποκτονίας σε βάρος φοιτήτριας στην Κέρκυρα.

Η ανακοίνωση των δύο υπουργείων αναφέρει:

«Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλή­ρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.

Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης