Το βραβείο Rory Peck στον Έλληνα ρεπόρτερ του AFP, Γουίλ Βασιλόπουλο

Το βραβείο Rory Peck στον Έλληνα ρεπόρτερ του AFP, Γουίλ Βασιλόπουλο

Το ρεπορτάζ για το οποίο διακρίθηκε αφορά τη διάσωση, μέσα στη νύχτα, μεταναστών που διέπλευσαν το Αιγαίο προερχόμενοι από την Τουρκία

Το βραβείο Rory Peck στον Έλληνα ρεπόρτερ του AFP, Γουίλ Βασιλόπουλο
Ο Έλληνας Γουίλ Βασιλόπουλος, συνεργάτης της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP TV), τιμήθηκε χθες Τετάρτη στο Λονδίνο με το βραβείο Rory Peck, μια διάκριση που απονέμεται κάθε χρόνο στους καλύτερους ανεξάρτητους εικονολήπτες (JRI).

Ο Γουίλ Βασιλόπουλος διακρίθηκε για την κάλυψη της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, που αποτέλεσε πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη από το 2015.

Το ρεπορτάζ για το οποίο διακρίθηκε αφορά τη διάσωση, μέσα στη νύχτα, μεταναστών που διέπλευσαν το Αιγαίο προερχόμενοι από την Τουρκία και με προορισμό την Ελλάδα με αυτοσχέδια πλεούμενα στις 16 Ιανουαρίου 2016 ανοικτά από το Αγαθονήσι.

Κλείσιμο


«Η κάλυψη αυτής της κρίσης ήταν μια τεράστια πρόκληση. Είχε έναν συναισθηματικό αντίκτυπο σε όλους όσοι βρισκόμασταν επί του πεδίου. Σε πονάει πολύ όταν συμβαίνει στο σπίτι σου», δήλωσε ο Γουίλ Βασιλόπουλος κατά την παραλαβή του βραβείου. "Πάντα ήθελα να κινηματογραφήσω τους μετανάστες με τον μεγαλύτερο σεβασμό και με αξιοπρέπεια".

Η διευθύντρια ενημέρωσης του AFP Μισέλ Λεριντόν χαιρέτισε την εργασία όλης της ομάδας του γραφείου του AFP στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την "εξαιρετικά επώδυνη προσήλωσή τους" στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

"Υπήρξε μια συντακτική επιλογή για μακροπρόθεσμη κάλυψη", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την τελευταία "εξαιρετικά απαιτητική" για τις ομάδες που έχουν κινητοποιηθεί.





Ο Γουίλ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με το AFP από το 2011 και έχει καλύψει, εκτός από την προσφυγική κρίση, θέματα όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι πολιτικές ταραχές στην Αίγυπτο και στην Τουρκία ή η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μεταξύ των τριών φιναλίστ στην κατηγορία των ειδήσεων ήταν ο Νάμπιλ Χάσαν, συνεργάτης του AFP στην Υεμένη από τις αρχές του 2015, και η Ουάαντ Αλ Κατίμπ για ένα θέμα της στο Χαλέπι της Συρίας, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Channel 4 News/ITN.

Το AFP κερδίζει το βραβείο Rory Peck για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, ο Πακόμ Παμπαντζί είχε κερδίσει το βραβείο για την κάλυψη του εμφυλίου πολέμου στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πέρυσι το Rory Peck είχε απονεμηθεί στον Σύρο Ζάιν Αλ-Ριφάι για την κάλυψη της ζωής καθημερινών ανθρώπων σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Μιλώντας στο περιθώριο της απονομής των βραβείων, η Μισέλ Λεριντόν χαιρέτισε εξάλλου την εργασία του Καράμ αλ-Μάσρι, ανταποκριτή του πρακτορείου στο Χαλέπι. "Χαιρετίζω το κουράγιο του Καράμ και όλης της ομάδας στο Χαλέπι, που εγκλωβίστηκαν στις μάχες", είπε.

Στην κατηγορία των μαγκαζίνο και των ντοκιμαντέρ, τα βραβεία Rory Pecκ κέρδισαν ο Ιταλός Μάρκο Σαλούστρο, συνεργάτης του Vice News, για ένα ανεπίσημο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, και ο Γερμανός Μαρτσέλ Μετελζίφεν, για τρεις μικρές αδελφές και τον αδελφό τους μετά τη σύλληψη του πατέρα τους από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Τα βραβεία Rory Reck καθιερώθηκαν το 1995 από το ίδρυμα Rory Peck στη μνήμη του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή βίντεο Rory Peck που σκοτώθηκε στη Μόσχα το 1993. Τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους ανεξάρτητους εικονολήπτες στον κόσμο. Η τελετή απονομής είναι μία από τις κύριες εκδηλώσεις που επιτρέπουν στο ίδρυμα τη συγκέντρωση χρημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης