Καμπανάκι Κομισιόν για το προσφυγικό: Πολύ αργοί οι ρυθμοί επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία

Καμπανάκι Κομισιόν για το προσφυγικό: Πολύ αργοί οι ρυθμοί επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία

Η κατάσταση δεν απαιτεί απλώς προσεκτική παρακολούθηση, αλλά, το σημαντικότερο, πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται σε έκθεση της ΕΕ

Καμπανάκι Κομισιόν για το προσφυγικό: Πολύ αργοί οι ρυθμοί επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία
Σημαντικές αδυναμίες παρά την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ
-
Τουρκίας για το
προσφυγικό
Κλείσιμο
διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνοντας την κριτική της κυρίως στον πολύ αργό ρυθμό των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία πράγμα που, όπως σημειώνεται, οδήγησε σε πρόσθετες πιέσεις στα ελληνικά νησιά. 

Η κατάσταση δεν απαιτεί απλώς προσεκτική παρακολούθηση, αλλά, το σημαντικότερο, πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται στην έκθεση και ως εκ τούτου, λένε οι συντάκτες, είναι σημαντικό να διατεθούν επαρκείς πόροι προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και η πλήρης ανταπόκριση των κρατών μελών στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων στο Αιγαίο κατά την περίοδο αναφοράς παρέμεινε αισθητά χαμηλότερος από ό,τι πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Από τον Μάρτιο, ο μέσος όρος των αφίξεων είναι 92 ημερησίως, έναντι 10.000 σε μία μόνο ημέρα πέρυσι τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίστηκαν, με 170 επιπλέον άτομα να έχουν επιστρέψει μετά την τρίτη έκθεση, ανεβάζοντας σε 1.187 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν βάσει της συμφωνίας ή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Όσον αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη επτά κριτήρια αξιολόγησης. Η Επιτροπή και η Τουρκία συνεχίζουν τον διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών και διαδικαστικών αλλαγών που απαιτούνται για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.

Εξάλλου, η Επιτροπή συνέχισε να επιταχύνει τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχοντας ήδη χορηγήσει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το διάστημα 2016-2017. Το ποσό για το οποίο έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης, οι οποίες ανέρχονται τώρα σε 677 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης