Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις τροχαίων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις τροχαίων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Ο φορέας αυτός, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας

Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις τροχαίων του Επικουρικού Κεφαλαίου
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προτάθηκε σήμερα  να κριθεί  αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 40092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων.
             
Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως συνοπτικά λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία  του υπουργείου Ανάπτυξης,   αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της και έκλεισε, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο  ή είναι  αγνώστων στοιχείων.
            
Υπενθυμίζεται ότι το  «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του.
            
Κλείσιμο
Κατόπιν αυτού, με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
            
Το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει κατά πλειοψηφία   ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.   Αντίθετα, η μειοψηφία είχε κρίνει συνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγω νόμου γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων. Κατόπιν αυτών το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε στην   Ολομέλεια   του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.  
            
Παράλληλα, την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ  αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι. 
              
Η Ολομέλεια  του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης