«Χείμαρρος» παραπόνων απο ΕΕ και κράτη-μέλη για την κατάσταση στα hotspot

«Χείμαρρος» παραπόνων απο ΕΕ και κράτη-μέλη για την κατάσταση στα hotspot

Μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου ότι αποσύρει τους εμπειρογνώμονες της χώρας του γιατί κινδυνεύουν - Ευθύνη των ελληνικών αρχών η ασφάλεια του hotspot στη Χίο, τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν

«Χείμαρρος» παραπόνων απο ΕΕ και κράτη-μέλη για την κατάσταση στα hotspot
Μπαράζ παραπόνων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού
από τις ελληνικές Αρχές, λίγο μετά την αποκάλυψη της απόφασης του  Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Τέο Φράνκεν για απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού τους από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή η σημερινή έκδοση της Βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique» αναφέρει πως οι  δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής και θέληση για επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου.

Κλείσιμο
Λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των ταραχών στο hotspot στη Χίο, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή
είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών». 

Τέτοια είναι η κατάσταση που επικρατεί, ώστε μια ημέρα πριν την επιστολή του Επίτροπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASO είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και του επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια στα νησιά.


 
Πόρτες ασφαλείας και «κουμπιά πανικού»


Η Νατάσα Μπερτό συμπλήρωσε λέγοντας πως η «ΕASO έχει λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας τοποθετώντας επιπλέον προσωπικό ασφαλείας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές ασφαλείας στα Hotspot». 

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες αποφάσεις απόσυρσης προσωπικού, σειρά κρατών μελών εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στα νησιά, με αποτέλεσμα η EASO να έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας. 

Ευθύνη των ελληνικών Αρχών η διαχείριση του hotspot στη Χίο


Απαντώντας σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος για την κατάσταση στο hotspot της Χίου λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των επεισοδίων η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη» για τα γεγονότα στη Χίο και συνεχίζει να παρακολουθεί τη κατάσταση, όμως η ασφάλεια στα ελληνικά νησιά αποτελεί «ευθύνη των ελληνικών Αρχών και πρέπει να μεριμνήσουν για αυτήν». 

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν μπορεί κάνει εικασίες για την μελλοντική στάση άλλων κρατών μελών και για το κατά πόσο θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την πορεία του Βελγίου, αποσύροντας τους ειδικούς από τα νησιά. 

Τέλος, η Νατάσα Μπερτό ολοκλήρωσε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή τα hotspot είναι υποστελεχωμένα καθώς λείπουν ακόμα 44 ειδικοί για την υποστήριξη της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει νέοι ειδικοί καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έλειπαν 57. 


Χίος: Μετανάστες έκαψαν σκηνές, έσπασαν αυτοκίνητα και καταστήματα


Πρωτόγνωρα σκηνικά για τα δεδομένα της Χίου εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με μαινόμενους μετανάστες να βάζουν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, να ρίχνουν βεγγαλικά στα γύρω σπίτια και στη συνέχεια να σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.

Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.










Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης με τα βεγγαλικά




Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.

Βίντεο: Ο καταυλισμός στις φλόγες

Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί: στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής.

Βίντεο: Δείτε τα σπασμένα αυτοκίνητα και τις ζημιές σε μαγαζιά

Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν.

Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.

Βίντεο: Δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης