Άρειος Πάγος: Έγκυρα τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν από αναρμόδιο συμβολαιογράφο

Άρειος Πάγος: Έγκυρα τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν από αναρμόδιο συμβολαιογράφο

Απάντηση σχετικά με το αν είναι άκυρο και χωρίς καμία αποδεικτική ισχύ συμβόλαιο που συντάχθηκε και υπογράφεται από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο

Άρειος Πάγος: Έγκυρα τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν από αναρμόδιο συμβολαιογράφο
Έγκυρα είναι τα συμβόλαια τα οποία έχουν συνταχθεί και υπογραφεί από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο υπογραμμίζει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Καραγιάννης.

Ειδικότερα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων έθεσε ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν είναι άκυρο και χωρίς καμία αποδεικτική ισχύ συμβόλαιο που συντάχθηκε και υπογράφεται από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο (άλλης συμβολαιογραφικής περιφέρειας).

Ο κ. Καραγιάννης  απάντησε στον εν λόγω Συμβολαιογραφικό Σύλλογο με την υπ΄  αριθμ. 3/2016 γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στην οποία σημειώνει   ότι δεν θίγονται τα συμβόλαια αυτά που έχουν υπογραφή από αρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Συμβολαιογραφικό Κώδικα δεν φαίνεται, κατ΄  αρχάς, να δημιουργεί ακυρότητα του συμβολαιογραφικού εγγράφου (συμβολαίου) η κατάρτισή του από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο, αν και τον τελικό λόγο φυσικά έχουν τα δικαστήρια, προσθέτη.

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι δεν μπορεί  ο νομοθέτης να ήθελε να πλήξη μια μεγάλη κατηγορία  «
δικαιοπρακτούντων συμβολαιογραφικώς και δη ανυπαιτίων οι οποίοι προδήλως αγνοούσαν την τοπική αρμοδιότητα του συντάξαντος    το συμβόλαιο συμβολαιογράφου».

Εξάλλου, συνεχίζει ο κ. Καραγιάννης με την υπογραφή συμβολαίων από αναρμοδίους κατά τόπο συμβολαιογράφους, έχουν διαμορφωθεί και παγιωθεί ήδη σοβαρότατες κοικωνικοοικονομικές καταστάσεις, αλλά και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι που συνέταξαν και υπέγραψαν τα συμβόλαια, δεν μπορεί να υποπτευόντουσαν  ότι «εκ των υστέρων θα κινδύνευαν να ανατραπούν τα συμβόλαια, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλο αριθμό δυσμενών συνεπειών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης