Rheinische Post: Μεγάλες ελπίδες για την Κύπρο

Rheinische Post: Μεγάλες ελπίδες για την Κύπρο

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εκτιμάται από γερμανική εφημερίδα ως το πιο ελπιδοφόρο μέχρι τώρα μήνυμα για επίλυση του προβλήματος

Rheinische Post: Μεγάλες ελπίδες για την Κύπρο
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Ελβετία προσελκύει σχόλια αλλά και εκτιμήσεις για το εάν θα ευδοκιμήσουν αυτήν τη φορά. Ενδεικτικό το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Rheinische Post με τον τίτλο «Μεγάλες ελπίδες για την Κύπρο.

«Δύο διακηρυγμένοι υποστηρικτές μιας συμφωνίας»

«Δεν είναι ασφαλώς η καλύτερη εποχή για τουρισμό στη λίμνη της Γενεύης, γιατί οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιονοπτώσεις» χαριτολογεί ο αρθρογράφος.
Κλείσιμο

«Αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ταξιδεύουν για την όμορφη θέα από το θέρετρο Mont Pélerin στη βορειοδυτική ακτή, συμμετέχουν σε πενθήμερο συνέδριο, το οποίο θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου στην πιο αποφασιστική τους φάση, κάτι που φαίνεται από το ότι την έναρξη θα κάνει αυτοπροσώπως ο Γεν. Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν». 

Η εφημερίδα επισημαίνει τη σημασία του γεγονότος και λόγω της εγγύτητας της Κύπρου στην εμπόλεμη περιοχή της Εγγύς Ανατολής και διαπιστώνει ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν από το 1974 η συγκυρία δεν ήταν τόσο ευνοϊκή για μια λύση. «Διαπραγματεύονται δύο βετεράνοι της πολιτικής, ο 70χρονος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατά δύο χρόνια νεώτερος Μουσταφά Ακιντζί, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά κάθονται στο τραπέζι δύο διακηρυγμένοι υποστηρικτές μιας συμφωνίας, ο ένας σέβεται και εμπιστεύεται τον άλλο».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα αγκάθια, όπως θέματα ασφάλειας και εποίκων, καθοδόν προς μια συμφωνία και τις θετικές οικονομικές συνέπειες που θα είχε για όλο το νησί.

«Αλλά ακόμη και να συμφωνήσουν ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί, οι δύο κοινότητες θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα, ένα εμπόδιο που δεν πρέπει να υποτιμάται, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2004 οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο - συμφωνία και τότε του Κόφι Ανάν με μεγάλη πλειοψηφία», καταλήγει η εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης