Διευκρινίσεις για δημοσίευμα αναφερόμενο στον αρχιμανδρίτη Πορφύριο - Χρίστο Παπαρούπα

Διευκρινίσεις για δημοσίευμα αναφερόμενο στον αρχιμανδρίτη Πορφύριο - Χρίστο Παπαρούπα

Στις 3.4.2009 αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (http://www.protothema.gr) δημοσίευμα αναφερόμενο στο πρόσωπο του αρχιμανδρίτη Πορφύριου - Χρίστου Παπαρούπα, σχολάρχου, διευθυντή του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Αθηνών ...

Στις 3.4.2009 αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (http://www.protothema.gr
) δημοσίευμα αναφερόμενο στο πρόσωπο του αρχιμανδρίτη Πορφύριου - Χρίστου Παπαρούπα, σχολάρχου, διευθυντή του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Αθηνών. Το επίμαχο δημοσίευμα ερείδετο επί της από 1.12.2008 επώνυμης καταγγελίας-αναφοράς μητέρας μαθητή, ο οποίος φοιτούσε τότε στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Αθηνών, του οποίου διευθυντής είναι ο ως άνω. Η αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα στη, σε βάρος του παραπάνω, καταγγελία ενέγετο αποκλειστικά με γνώμονα την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ενόψει και του γεγονότος ότι ήταν επώνυμη. Μόνον αυτό ήταν το αποκλειστικό κίνητρό μας. Συνεπώς, ουδεμία πρόθεση βλάβης (ούτε καν εμμέσως) είχαμε σε βάρος του κ. Παπαρούπα. Μάλιστα, πιστοί όντες στη δημοσιογραφική δεοντολογία, μόλις ο αρχιμανδρίτης μάς απέστειλε στις 6.4.2009 (ήτοι λίγες ημέρες αργότερα) τις απόψεις του επί του θέματος με εξώδικη διαμαρτυρία-διάψευση, αφενός μεν αποσύραμε το επίμαχο κείμενο, αφετέρου δε δημοσιεύσαμε άμεσα τη διάψευσή του αυτούσια και με τα αυτά στοιχεία. Και αυτό έλαβε χώρα διότι αποτελεί πάγια θέση μας ο σεβασμός των απόψεων και των δύο μερών. Προς άρση κάθε σχετικής παρανόησης ή αμφιβολίας, ήδη σήμερα επισημαίνουμε και τα εξής: κατόπιν ενδελεχούς μεταγενέστερης του δημοσιεύματος έρευνας που πραγματοποιήσαμε για την εξέλιξη της υπόθεσης, προέκυψε ότι:

Α. Ο ως άνω αρχιμανδρίτης έχει ήδη υποβάλει την από 24.3.2009 έγκλησή του σε βάρος της καταγγέλλουσας μητέρας, επικαλούμενος σωρεία εγγράφων, μαρτύρων και λοιπών αποδεικτικών μέσων με τα οποία αμφισβητείται η αβασιμότητα των εμπεριεχόμενων στην καταγγελία ισχυρισμών.

Κλείσιμο

Β. Ουδέποτε διατάχθηκε ή διενεργήθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) σε βάρος του κ. Παπαρούπα, βάσει της ως άνω καταγγελίας της μητέρας του μαθητή. Το πραγματικό είναι ότι είχε γίνει προκαταρκτική εξέταση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας κρίθηκε ότι ουδεμία προϋπόθεση συνέτρεχε προς άσκηση πειθαρχικής διώξεως σε βάρος του.

Γ. Οσον αφορά στην προ 15ετίας δικαστηριακή εμπλοκή του αρχιμανδρίτη, όπως και στην ανάρτηση αναφερόταν, αυτή είχε λήξει διά της ομόφωνης απαλλαγής του για τις σχετικές κατηγορίες δυνάμει των υπ’ αριθμ. 4913/1996 και 4547/1996 βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών καθώς και του υπ’ αριθμ. 1253/1997 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Οι δε πρωταίτιοι των κατηγόρων παραπέμφθηκαν να δικασθούν για συκοφαντική δυσφήμηση κ.λπ. Παράλληλα, για τις αυτές συκοφαντικές κατηγορίες ο αρχιμανδρίτης απηλλάγη ομόφωνα -και σε επίπεδο Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης- διά της υπ’ αριθμ. 3/1999 αποφάσεως του Α/θμιου Συνοδικού Δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης