Δύο χρόνια δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Τα κέρδη του ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ

Δύο χρόνια δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Τα κέρδη του ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ

Οι αρχές συνέλαβαν δύο Έλληνες, έναν άνδρα και μια γυναίκα και εννέα αλλοδαπούς από τη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο- Το δίκτυο είχε πυρήνες σε Τουρκία, Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Δύο χρόνια δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Τα κέρδη του ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ
Με τις συλλήψεις δυο Ελλήνων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αλλά και εννέα αλλοδαπών από τη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο ηλικίας 27 ως 50 χρόνων, ολοκληρώθηκε η οργανωμένη επιχείρηση για την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος που εφοδίαζε μη νόμιμους μετανάστες
με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους διακινούσε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2014 και εισέπραττε από 3.500 έως 4.000 ευρώ για κάθε ενήλικο αλλοδαπό και 2.000 ευρώ για κάθε ανήλικο, με αποτέλεσμα στο διάστημα της δράσης της βεβαιώθηκε ότι διακίνησε ποσά ύψους 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων, όπως προκύπτει από τα αρχεία που τηρούσαν τα μέλη της για τα παράνομα έσοδα διακινούνταν με τη μέθοδο Hawala μέσω εξωτραπεζικού δικτύου.

Κλείσιμο

Το δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες» με έδρα σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητες στον εντοπισμό των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και την είσπραξη των χρημάτων. Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης αν οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, ενώ αν η μεταφορά τους γινόταν αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης. 


Συνεργοί τους παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς που έφταναν με πλοία και τους φιλοξενούσαν προσωρινά σε ξενοδοχεία ώσπου να αναχωρήσουν από τον Κρατικό Αερολιμένα. Μάλιστα, συνεργάζονταν με Έλληνες υπάλληλους εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης στους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος» και «Ν. Καζαντζάκης», στον πρώτο από τους οποίους η Ελληνίδα ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε ως υπεύθυνη ελέγχου στην πύλη αναχωρήσεων όπου το κύκλωμα οδηγούσε τους αλλοδαπούς. 


Για τις συνεννοήσεις τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία ταυτότητας αγνώστων και καθένας είχε κωδικό όνομα στην αραβική γλώσσα! Κατά της διάρκεια της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, της Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων και της Ο.Π.Κ.Ε., στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 12.360 ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολάρια, 41 κινητά και 28 κάρτες SIM, εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, 25 διαβατήρια αλλοδαπών, 154 φωτογραφίες διαβατηρίου, 19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων και άλλα 55 έγγραφα αλλοδαπών.


Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και εξετάζεται το περιεχόμενο επτά σκληρών δίσκων και συσκευών USB, επτά tablet και laptop, 32 βιβλία και σημειώσεις για χρηματικά ποσά στα αραβικά, τρεις κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων και 16 αποδείξεις, καθώς και 48 βιβλιάρια και κάρτες διαφόρων τραπεζών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με κατηγορίες κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις του με άλλα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης