Καπάκος σε Ταγματάρχη: «Τα μεγαλεία σου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου»

Καπάκος σε Ταγματάρχη: «Τα μεγαλεία σου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου»

«Επιμένω, χαιρετώ, δεν αποχωρώ» τιτλοφορεί την επιστολή του ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ

Καπάκος σε Ταγματάρχη: «Τα μεγαλεία σου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου»
Με μια νέα επιστολή που φέρει τον τίτλο «Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ», ο αποπεμφθείς από την ΕΡΤ διευθυντής Ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Λάμπη Ταγματάρχη, δίνει συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μετά την απομάκρυνση του πρώτου από την ΕΡΤ με δικαστικό κλητήρα. 

Ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης στη νέα του ανακοίνωση απαντά στις
βολές Ταγματάρχη για τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης στην ενημέρωση, τα οποία του προσάπτει.

Κλείσιμο
«Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη».

Τον κατηγορεί δε ότι ενώ παρέδωσε από τον Ιούλιο πρόγραμμα, ως όφειλε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, ο Λάμπης Ταγματάρχης το αγνόησε και ήρθε αρχές Οκτώβρη με δικό του πρόγραμμα και την επιταγή να το αποδεχτεί ή να φύγει.

«Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή», γράφει ο Καπάκος.

Στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, ο οποίος του πρόσφερε τη μοναδική ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΣ, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των άλλων προσώπων.

«Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ», αναφέρει και καταλήγει απευθυνόμενος στον Λάμπη Ταγματάρχη: «Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;». 

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση του Σταύρου Καπάκου

Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ.

Εσείς κύριε Ταγματάρχη;

Κύριε Ταγματάρχη απορώ πώς είδατε τον εαυτό σας πίσω από την λέξη "δουλειές". Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Από την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε ότι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου. Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο "στάτους" της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου. Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας, μειώθηκε στο μισό! Δεν σας εγκαλώ γι αυτό απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;

Κύριε Ταγματάρχη γνωρίζετε καλώς ότι απεχθάνομαι τις υποβολιμαίες διαρροές-κτυπήματα κάτω από τη μέση καθώς και τις "αποκλειστικές" δηλώσεις σε "πρόθυμους" συναδέλφους. Γνωρίζετε εσείς τι θέλω να πω. Είδαν όλοι τις απαξιωτικές σας διαρροές προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι πάντα να έχετε την δύναμη για να βρίσκετε "πρόθυμους " για να περνάτε τις απόψεις σας. Πόσοι σας πιστεύουν όμως δεν αναρωτιέστε;

Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σας απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ, που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Έχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγραμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το "χειροκίνητο" σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Ελπίζω η αποπομπή μου να σας κάνει να το δείτε επιτέλους θετικά, όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό μάνατζερ, που ξέρει να βάζει προτεραιότητες. Αναρωτιέται όμως μήπως θυμάστε τους λιγοστούς τηλεθεατές που είδαν την δική σας εκπομπή; Αν σας απατά η μνήμη σας ανατρέξτε στην AGB για να θυμηθείτε. Ελπίζω πάντως το "βαρομετρικό χαμηλό" της τηλεθέασης να μην σας απέτρεψε, μέχρι σήμερα, από μιά νέα απόπειρα. Αναλογίζομαι τι έχασαν οι δύσμοιροι τηλεθεατές. Ξαναπροσπαθήστε. "Πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει".

Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ την συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως ότι διοικείτε ένα κανάλι, που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει "video wall" για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την "Αθλητική Κυριακή". Πώς το ανέχεστε αυτό εσείς ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος; Αν επιθυμείτε μπορώ να σας θυμίσω και άλλες ολιγωρίες ορισμένων υπηρεσιών, που προϊστανται ευνοούμενοί σας. Αναρωτιέμαι πως το ανέχεστε να πορεύονται με τον αραμπά και πόσο συνάδει αυτό με έναν μάνατζερ του επιπέδου σας; Αναρωτιέμαι ακόμη αν τους τραβήξαμε λίγο το αυτί έστω για το πετρέλαιο που δεν έχει προμηθευτεί η ΕΡΤ Ορεστιάδας αφού δεν σας συγκινεί το μείζον όπως η αργοπορία του επενδυτικού προγράμματος.

Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδώσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της "άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες". (σς. αντιλαμβάνεσαι τι υπέγραψες;) Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις "οδηγίες" και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης. Το δελτίο κύριε Ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και μάλιστα με φράσεις του τύπου: "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Το θυμάστε υποθέτω.

Όσο για το ερώτημα που απευθύνετε εσείς στην μεγαλοπρέπειά σας αν μπορείτε δηλαδή να έχετε άποψη, σας απαντώ: μετά χαράς σας έλεγα πάντα "ναι" και ήμουν πρόθυμος να την ακούσω με προσοχή. Διαταγές εκβιαστικού τύπου "το κάνεις ή φεύγεις" δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή. Καταλαβαινόμαστε τώρα...

Όσο αφορά δε την υποτιθέμενη απόφαση του δύσμοιρου Διοικητικού Συμβουλίου θα σας συνιστούσα να μην την επικαλείστε. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε ένα γιώτα από τις "εντολές" σας προς εμένα καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην "ανάκριση", που μου έκαναν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι ευνοούμενοί σας. Απέπεμψαν τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης αρνούμενοι να του αναγνωρίσουν την ευθύνη για το δελτίο! Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την χλεύη της ιστορίας καθώς θα μείνουν στην μαύρη λίστα ευτελισμού της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής (ευχαριστώ Διονύση), ο οποίος προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει από την λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ. Όπως είδατε, ενίοτε συμβαίνουν και "ατυχήματα", που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν σας συγκινεί προφανώς η διαφοροποίηση του προέδρου.

Και κάτι ακόμη να ξέρετε καλά κύριε Ταγματάρχη: "είναι στη φύση των ανθρώπων πιότερο να ποδοπατούν εκείνον που έπεσε"(Αισχύλος). Όσο είστε στην θέση σας πολλοί θα συνεχίσουν να σας φοβούνται. Οταν δεν θα είστε όμως;

Όσο για μένα και την συνείδησή μου μην ανησυχείτε και μην κουράζεστε."Αδειο σακί όρθιο δεν στέκεται". Μου αρκεί η αναγνώριση των συναδέλφων μου. Ελπίζω να ισχύει και για εσάς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν θα έχετε την θαλπωρή της εξουσιαστικής σας "αίγλης".

Τα μεγαλεία σου Λάμπη μου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου.

Γι' αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάαεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου από την ΕΡΤ. "Αζημίως", όπως απαιτείς από εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις ότι δεν με στηρίζουν "σκιές".

Κατάλαβε λοιπόν ότι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι "μυρμήγκι", είσαι "τζίτζικας".

ΥΓ1: Για την ιστορία είχατε τις προτάσεις μου για την νέα τηλεοπτική σεζόν αναλυτικά από τις 20 Ιουλίου. Με δική σας ευθύνη καταλήξαμε στις 7 Οκτωβρίου και ήρθατε δεκαπέντε μέρες μετά να τα τινάξετε  όλα στον αέρα με την φράση "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Τι επιδιώκετε κύριε Ταγματάρχη;

ΥΓ2: Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;

ΑΘΗΝΑ 25 Οκτωβρίου 2016».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης