«Φύγε εσύ, έλα εσύ» η τακτική του υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» η τακτική του υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

Οι επικουρικοί γιατροί, δηλαδή οι συμβασιούχοι γιατροί, στηρίζουν πολλές κλινικές του ΕΣΥ  οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα με λειτουργική κατάρρευση εάν αυτοί απολυθούν

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» η τακτική του υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ
«Αλλαγή φρουράς» στο επικουρικό ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας υιοθετώντας την τακτική  της διαρκούς εναλλαγής διαφορετικών επικουρικών γιατρών στην ίδια θέση, για κάθε ετήσια θητεία, δρομολογεί απομακρύνσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών από το ΕΣΥ και την υπογραφή νέων συμβάσεων με άλλους γιατρούς. Την τακτική αυτήν την απορρίπτουν τόσο οι εκπρόσωποι  των γιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ) όσο και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και ζητούν την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών.

Οι επικουρικοί γιατροί, δηλαδή οι συμβασιούχοι γιατροί, στηρίζουν πολλές κλινικές του ΕΣΥ  οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα με λειτουργική κατάρρευση εάν αυτοί απολυθούν. Η νοσοκομειακή καθημερινότητα των επικουρικών γιατρών είναι πολύ σκληρή. Είναι ενδεικτικό ότι οι επικουρικοί γιατροί αντιμετωπίζονται στην πράξη ως επιστημονικό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις δομές ΠΕΔΥ 1.464 επικουρικοί γιατροί. Οι 287 επικουρικοί γιατροί διορίστηκαν το 2016 και η θητεία τους υπερβαίνει το ένα έτος και λήγει τα έτη 2017, 2018 και 2019. Για τους  876 γιατρούς έληξε η θητεία στις 30/9/2016 -αυτοί μπορούν να πάρουν παράταση ενός έτους.

Κλείσιμο
Υπάρχουν επίσης 301 επικουρικοί γιατροί, που η θητεία τους λήγει μέσα στο 2016 (μετά τις 30/9/2016) και οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν παράταση γιατί «υπάρχουν στη λίστα των Υγειονομικών Περιφερειών διαθέσιμοι γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες των δημόσιων δομών». Διευκρινίζεται πως μπορούν να ανανεώσουν τη θητεία τους αν δεν υπάρχει γιατρός στη λίστα ή αν οι υπάρχοντες γιατροί αρνηθούν να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση, και πώς σε κάθε περίπτωση θα μοριοδοτηθούν σε προκήρυξη για μόνιμους γιατρούς.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο το όφελος είναι διπλό για το σύστημα, ότι αφενός θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, αφετέρου θα ανακόψει το κύμα φυγής των ιατρών στο εξωτερικό. «Με τον τρόπο αυτό δεν θα προκύψει κανένα κενό στα νοσοκομεία και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους νέους γιατρούς να εργαστούν και να περιοριστεί η διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα των επικουρικών γιατρών, επισημαίνει πως «είναι  πλήρως αντιεπιστημονικό και απρόσφορο για την λειτουργία των νοσοκομείων και των τμημάτων να υπηρετεί σε μια θέση επικουρικού κάποιος ειδικευμένος γιατρός μόνο για ένα έτος. Στη συνέχεια, φεύγει, για να “έρθει ο επόμενος”, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η επιστημονική συνέχεια». 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η ΕΙΝΑΠ και η πρόεδρος, κυρία Ματίνα Παγώνη, κάθε νοσοκομείο θα προσλαμβάνει όσους επικουρικούς γιατρούς μπορεί να καλύψει με τα έσοδά του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η λογική της χρηματοδότησης από τα «ίδια έσοδα» του νοσοκομείου της μισθοδοσίας των επικουρικών γιατρών οδηγεί αναπόφευκτα στην πλήρη επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νοσοκομείου.

Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και προσωρινής εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης