H συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τα κανάλια και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

H συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τα κανάλια και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Από τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το πρωθυπουργός, έγιναν μόνο 530 προσλήψεις υπαλλήλων – κι αυτές εντάσσονταν στις 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση

H συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τα κανάλια  και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ
Χωρίς τέλος είναι οι κενές υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης στο ευαίσθητο πεδίο της υγείας, διαπιστώνει  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, την Τετάρτη, για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η ΠΟΕΔΗΝ θέτει στην κρίση των εργαζομένων στο ΕΣΥ αλλά και των πολιτών τον προβληματισμό τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα των υπερθεματιστών και συνεπώς με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Στις 4 Οκτωβρίου, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, είχε ανακοινωθεί  ότι τα χρήματα της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών σταθμών θα χρηματοδοτήσουν τις  προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αλήθεια μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να εξετάσει επί της ουσίας τη Συνταγματικότητα του Νόμου Παππά και τις δηλώσεις του ιδίου Υπουργού, καθώς και του Γ. Γραμματέα ενημέρωσης, ότι θα επιστραφούν τα χρήματα των υπερθεματιστών των καναλιών σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας του Νόμου, τι να υποθέσουμε; Πάπαλα οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία;» διερωτάται με αρκετή δόση ειρωνείας το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

«Από το τάξιμο κανείς δεν έπαθε τίποτα, από το δόσιμο έπαθε» λέει σκωπτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει  πως «ούτως ή άλλως η υπόσχεση για τη διάθεση των χρημάτων από τις άδειες είναι επικοινωνιακή μπαρούφα της κυβέρνησης, αφού οι προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας επιδοτούνται εξ ολοκλήρου από προγράμματα ΕΣΠΑ και είναι για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Οι επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμούν πως η απόφαση του ΣτΕ ενδέχεται να αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για την κυβέρνηση. «Αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε τα λεφτά πίσω στους υπερθεματιστές και φταίνε οι κακοί εκπρόσωποι της διαπλοκής. Εξαιτίας αυτών δεν γίνονται προσλήψεις στα Νοσοκομεία» θεωρούν πως θα απαντήσουν οι αρμόδιοι για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, δηλαδή γιατί δεν γίνονται προσλήψεις για το αποδεκατισμένο πια ΕΣΥ. Σε ό,τι αφορά τα χρήματα από τα κανάλια (κι εφόσον τα λάβει η κυβέρνηση), η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως «θα καταλήξουν στη τρύπα των πρωτογενών ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων».
Κλείσιμο

Η μελανή εικόνα του ΕΣΥ
Τα στοιχεία για το δυναμικό και τους πόρους του ΕΣΥ μόνο θλίψη προκαλούν. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις… ων ουκ έστι αριθμός προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το Πρωθυπουργός, έγιναν μόνο 530 προσλήψεις υπαλλήλων – κι αυτές εντάσσονταν στις 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες. Επίσης, απομακρύνθηκαν και 500 εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας που πληρώνονταν μέσω ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, στον πάγο βρίσκονται οι προσλήψεις και για το έτος 2017. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή, οι προσλήψεις μόνιμου ή ορισμένου χρόνου προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ υπακούουν στο μνημονιακό κανόνα για κάθε 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη το έτος 2016 και για κάθε 4 αποχωρήσεις μία πρόσληψη το έτος 2017.

Ομοίως παγωμένος είναι και ο προϋπολογισμός: η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, τα νοσοκομεία οφείλουν ληξιπρόθεσμα 1,3δις ευρώ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2017 προβλέπει  ίδια χρηματοδότηση με εφέτος στα Νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα, προκειμένου για να χρηματοδοτήσει τα Νοσοκομεία. Στο στόχαστρο ως ισοδύναμο η κυβέρνηση έθεσε ήδη το επίδομα επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας των πιο πολύπαθων Επαγγελματιών Υγείας, των νοσηλευτών» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Οι Νοσηλευτές δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και με το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ο μισθός τους κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 900 ευρώ το μήνα (περικοπές τα τελευταία έξι χρόνια πάνω από 40%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης