«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή Καπάκου από την ΕΡΤ

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή Καπάκου από την ΕΡΤ

«Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα», λένε στελέχη του κόμματος - «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές», λέει ο Καπάκος - Λασπολογία και χαμηλά νούμερα τηλεθέασης του καταλογίζει ο Ταγματάρχης

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή Καπάκου από την ΕΡΤ
Τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αποπομπή του διευθυνή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρου Καπάκου, την ίδια ώρα που ο ίδιος ανταλλάσει βαριές καταγγελίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Λάμπη Ταγματάρχη. 

Η αποπομπή Καπάκου και μάλιστα με ...κλητήρα, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να έχει τοποθετηθεί μέσω twitter, αναφέροντας ότι η αποπομπή είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ και η δημόσια τηλεόραση «δεν είναι τάγμα».

 Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής Αννέτα Καββαδία που έχει εργασθεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, παρενέβη επίσης μέσω του twitter για να αναρωτηθεί «πότε η δημοσιογραφία ασκείται με όρους τάγματος». Όμως, στο πλευρό του κ.Καπάκου σύμφωνα με πληροφορίες συντάσσεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αναμενόταν να θέσει το ζήτημα της αποπομπής του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, ότι οι κ.Φίλης και Καπάκος έχουν συνυπάρξει στην Αυγή. 

Κλείσιμο
Ωστόσο, την ώρα που ο πόλεμος για την αποπομπή Καπάκου φουντώνει, η ΕΡΤ έσπευσε να ανακοινώσει τον αντικαταστάση του, που είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσούτσιας. Η ανακοίνωση της αλλαγής σκυτάλης έγινε λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση επιστολής του Σταύρου Καπάκου με βαριές αιχμές. Ο τίτλος της επιστολής είναι «Διότι δεν συνεμορφώθην», ενώ άφηνε πολύ σοβαρά υπονοούμενα για τη διαχείριση στη δημόσια τηλεόραση, γράφοντας «ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές». Το γάντι έσπευσε να σηκώσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατηγόρησε τον Σταύρο Καπάκο για εκτόξευση λάσπης, αφού όπως σημείωσε, ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης θα πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη συγκεκριμένη φράση για «δουλειές» και τον καλεί να εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 μήνες και γιατί κάνει την «καταγγελία- λάσπη» μετά την αποπομπή του. 

Τόσο η επιστολή Καπάκου, όσο και οι δηλώσεις Ταγματάρχη είναι ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ΕΡΤ. 

Ειδικότερα, η επιστολή Καπάκου έχει ως εξής: 

«ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΜΟΡΦΩΘΗΝ ……»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επί 17 μήνες δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Πήραμε την ΕΡΤ από τα συντρίμμια και την κρατήσαμε όρθια.
Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου ( εκλογές – δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα , επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα , προσφυγικό , Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι κορυφής, ΒΡΕΧΙΤ και άλλα πολλά).

Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι η ΕΡΤ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις , αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Ελπίζω να αισθανθήκατε όλοι πιο ελεύθεροι από ποτέ αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν ένας από σας ,σας εκτιμούσα και με εκτιμούσατε. Τα γνωρίζουμε αυτά και τα σεβόμαστε όλοι.

Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά . Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες» !

Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων….

Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής , αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.

Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα….

Σας χαιρετώ, δεν σας αποχαιρετώ

Σταύρος Καπάκος»


Οι δηλώσεις Ταγματάρχη για την επιστολή Καπάκου, έχουν ως εξής: 
«Για να παραμείνει η συνείδησή του μόνο με "λίγες γρατζουνιές", πρέπει με το χέρι στην καρδιά να απαντήσει :

- Αν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων, στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων ή στην επιλογή των καλεσμένων στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. “Στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα” τον οποίο επικαλείται, δεν ήταν μόνος του. Η διοίκηση προστάτευσε και εγγυήθηκε την ελευθερία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

- Αν παραβρέθηκα ποτέ σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 1000 δημοσιογραφικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εξουσιαστικές τάσεις και συμπεριφορές;

- Πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος, ακόμα κι αν αυτό είναι ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, να αρνείται να εφαρμόσει πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο;

- Τέλος, πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση "ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές". Ας μας εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 ολόκληρους μήνες και εν τέλει έκανε την καταγγελία - λάσπη μετά την αποπομπή του. 

Γιατί δεν βρήκε λέξη να πει για όλα αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκε για να εκθέσει τις απόψεις του, ή δεν τα κατήγγειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα; 

Αν ο κ. Καπάκος "θέλει να μην δολοφονήσει τη συνείδησή του", υπάρχει χρόνος.

Υ.Γ. “Μικρά και μοιραία” ήταν τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο και τα οποία δεν μπόρεσε να βελτιώσει».



Αιχμηρό σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ


Αιχμηρά σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την αντικατάσταση του Σταυρου Καπάκου από τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ. Υπό τον τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις», το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η απομάκρυνσή του ως φαίνεται, έγινε με «άνωθεν υπόδειξη» και η όλη διαδικασία απομάκρυνσης του κ. Καπάκου, είναι ένα ακόμη βήμα στον «αντιδημοκρατικό κατήφορο» της κυβέρνησης. «Και μάλιστα, όταν ο κ. Καπάκος ήταν μια ακραιφνής κομματική επιλογή (διευθυντής σύνταξης της Αυγής), κάτι που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης» αναφέρει.

«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το «ενδιαφέρον» του Μαξίμου για την προώθηση συγκεκριμένων - απολύτως ελεγχόμενων - δημοσιογράφων και στα υπό δημιουργία κανάλια ορισμένων εκ των «υπερθεματιστών». Με αυτές τις λογικές, το «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις», γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο», επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης