H άνοδος του Iβάν στο Kρεμλίνο

H άνοδος του Iβάν στο Kρεμλίνο

Μεγαλοπρεπής εκδήλωση με 6.000 προσκεκλημένους στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν διάσημες ορχήστρες και μπαλέτα της Μόσχας, ποντιακοί σύλλογοι και ο Σάκης Ρουβάς με τη Μελίνα Ασλανίδου

H άνοδος  του Iβάν στο Kρεμλίνο
Ο Ιβάν Σαββίδης γοητευόταν ανέκαθεν από τις μεγαλοπρεπείς τελετές. Οι λαμπερές εκδηλώσεις συνόδευαν πάντα τις σημαντικές στιγμές της ζωής του. Και τις προσωπικές και aις επαγγελματικές. Το 1992, όταν απέκτησε το πρώτο του καπνεργοστάσιο στο Ροστόφ της Ρωσίας, η κοινωνία της πόλης παραμιλούσε επί μήνες για την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια των εγκαινίων. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ πάντρεψε τον γιο του στο Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης με έναν γάμο-υπερπαραγωγή, όπου οι 600 προσκεκλημένοι της οικογένειας έμειναν με το στόμα ανοιχτό από τις ανέσεις και τη λαμπρότητα της τελετής και της γαμήλιας δεξίωσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα, όμως, ο κ. Ιβάν Σαββίδης προετοιμάζεται για την πιο μεγάλη τελετή της ζωής του. Μια εκδήλωση με 6.000 προσκεκλημένους στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου της Μόσχας, από την οποία προσδοκά όχι μόνο την ευαρέσκεια του  Βλαντιμίρ Πούτιν και του ρωσικού κατεστημένου, αλλά και τον εντυπωσιασμό της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία αυτή την περίοδο προσπαθεί να τον συνηθίσει ως καναλάρχη και παράγοντα των media.

H μεγαλοπρεπής εκδήλωση, που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου για να τιμήσει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας, πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας. Πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι ο κ. Σαββίδης, ο οποίος έχει αναλάβει όλα τα έξοδα της πολυδάπανης παράστασης, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν διάσημες ορχήστρες και μπαλέτα της Μόσχας, ποντιακοί χορευτικοί σύλλογοι και ερμηνευτές, ενώ το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα κλείσει με ένα μουσικοχορευτικό σόου. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η εκδήλωση, αν και ήταν από καιρό προγραμματισμένη, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επίδειξη ισχύος από πλευράς του, ώστε να κλείσει οριστικά όσα στόματα εξακολουθούν να αμφισβητούν στην Ελλάδα τη δύναμη και την επιρροή του. Εδώ και μέρες φροντίζει προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης, αλλά και τη λίστα των υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι ολοένα αυξάνονται. Αν και στις αρχικές προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη ήταν να προσκληθούν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ελλάδας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Προκόπης Παυλόπουλος, το βεβαρημένο πρόγραμμά τους δεν επέτρεψε τελικώς την παρουσία τους. 
Ωστόσο, τα βαριά ονόματα δεν θα λείψουν.
Κλείσιμο

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι γνωστοί ομογενείς επιχειρηματίες, όπως ο βασιλιάς του τσιμέντου Φιλαρέτ Γκάλτσεφ (συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πιο πλούσιων Ρώσων) και η πολιτικός Ολγα Κοβιτίδη, μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Αμυνα και την Ασφάλεια. Την παρουσία του έχει επιβεβαιώσει και ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν.  Από την ελληνική κυβέρνηση έχουν προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αρμόδιος υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό Γιάννης Αμανατίδης. Την ελληνική Βουλή θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού. Τη ρωσική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το φημισμένο μπαλέτο του Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ (εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ θα ακολουθήσουν ορθόδοξοι ύμνοι από τις χορωδίες των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών» και του Πατριαρχείου Μόσχας.  Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην ποντιακή παράδοση, με τους αδελφούς Τσαχουρίδη να μεταφέρουν το κοινό -με δοξάρι και φωνή- νοερά στη χαμένη πατρίδα. Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης προβλέπει ξεφάντωμα με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία, με επικεφαλής τον Σάκη Ρουβά!


Θα τον πλαισιώσουν η Μελίνα Ασλανίδου και ο Κωνσταντίνος Αργυρός από την Ελλάδα, αλλά και οι Ταμάρα Γβερντσιτέλι, Γιασένια, Στας Πγιέχα, Ιβάν και Βίκτορ Νρόμπις από τη Ρωσία. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των 6.000 προσκεκλημένων καλύπτονται από το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του Ιβάν Σαββίδη, το οποίο ιδρύθηκε το 2000. Μέχρι σήμερα ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών ανέρχεται σε πάνω από 120 εκατ. ρούβλια τον χρόνο. 

Η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου, χωρητικότητας 6.000 ατόμων, που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση Σαββίδη θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στη ρωσική πρωτεύουσα και αποτελεί για κάθε Ρώσο καλλιτέχνη όνειρο να ανέβει στην κεντρική σκηνή της. Το Κρεμλίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα στον κόσμο και συμπεριλαμβάνει μνημεία χτισμένα από τον 15ο ως τον 20ό αιώνα. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε τόπος κατοικίας των εκπροσώπων της εκάστοτε εξουσίας: από τους τσάρους της αυτοκρατορικής Ρωσίας και τους ηγέτες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, μέχρι τους προέδρους της χώρας από το 1991 μέχρι σήμερα. Το Κρατικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Δευτέρας χτίστηκε μόλις το 1961 επί Νικίτα Χρουστσόφ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης