Ένοχη για πλαστογραφία, απιστία και απάτη η πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας

Ένοχη για πλαστογραφία, απιστία και απάτη η πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας

Κολλούσε ένσημα στα παιδιά της - Οι ισχυρισμοί στην απολογία της για πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της δεν έπεισαν το δικαστήριο

Ένοχη για πλαστογραφία, απιστία και απάτη η πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας
Ένοχη για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ
Καλαμάτας, η οποία κολλούσε ένσημα στα παιδιά της.

Αν και οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε τρεις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ιστότοπο tharrosnews.gr, η υπόθεση είχε εγείρει κυρίως ηθικά ζητήματα, λόγω της θέσης της στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά και της ενεργούς δράσης της στα πολιτικά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Οι ισχυρισμοί στην απολογία της για πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο της επέβαλε συνολική ποινή φυλακίσεως 2 ετών με 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.

Η υπόθεση έχει και δικαστική συνέχεια, καθώς εκκρεμεί άλλο ένα δικαστήριο εις βάρος της για επιδόματα ασθενείας που έχει λάβει τέκνο της.
 
Χθες το πρωί η υπόθεση συνεχίσθηκε με την κατάθεση άλλης μιας υπαλλήλου από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλαμάτας, ενώ δεν κατέθεσε κανένας μάρτυρας υπεράσπισης.

Στην απολογία της η κατηγορουμένη ξεκίνησε λέγοντας ότι πάντα ήταν πολύ προσεκτική με τις ενέργειες που έκανε στην υπηρεσία. Ακολούθως, απολογήθηκε για μία μία από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο.
Σε μια περίπτωση που η ίδια είχε παραλάβει από εργοδότη (οικοδομή) 3 ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), είχε αναγραφεί και το όνομα γιου της και ο έλεγχος που είχε γίνει από το ΙΚΑ είχε διαπιστώσει ότι δεν ήταν ορθές. Η κατηγορουμένη επιχείρησε να αντικρούσει την κατηγορία ισχυριζόμενη ότι εξωτερικό κλιμάκιο του ΙΚΑ σε έλεγχο διαπίστωσε πως όντως το παιδί της εργαζόταν στην οικοδομή. Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε ότι αν το κλιμάκιο αυτό υπαγόταν στο τμήμα της, επρόκειτο για υφισταμένους της και γνώριζε τις περιοχές που θα έκαναν έλεγχο, για να λάβει καταφατική απάντηση από την κατηγορουμένη.
 
«Ήμουν στόχος»

Ακολούθως, υποστήριξε ότι κάποιοι μάρτυρες – υπάλληλοι του ΙΚΑ κατέθεσαν ψευδώς στοιχεία στο δικαστήριο. Συνεχίζοντας, είπε ότι σε άλλον εργοδότη από τις 18 ΑΠΔ, η ίδια παρέλαβε τις 5 και όταν έγινε ο έλεγχος, οι επιθεωρητές έλεγξαν μόνο τις δικές της και καμία από τις άλλες. «Άρα ο στόχος ήμουν εγώ», τόνισε.

Σε άλλες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με την επιβολή προστίμων, η κατηγορουμένη, ισχυρίσθηκε ότι κάποια πράγματα στα έγγραφα γράφτηκαν δια χειρός πάνω σε αυτά μετά την ΕΔΕ που έγινε σε βάρος της.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που λάμβανε στη σύνταξή της για τρία παιδιά, ενώ δεν τα δικαιούται, είπε ότι κατέθεσε αίτηση στις 4 Απριλίου του 2012 και δήλωσε ότι τα τρία από τα τέσσερα παιδιά δεν εργάζονται. Ισχυρίσθηκε πως δε γνώριζε ότι έπρεπε να δηλώσει ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς και ότι δεν κατέθεσε τα πιστοποιητικά των σπουδών τους. Δήλωσε δε ότι στις 31 Μαΐου του 2012 εκδόθηκε από το ΙΚΑ Καλαμάτας η απόφαση σύνταξής της και όχι λόγω γνωριμιών, όπως κατατέθηκε από μάρτυρα.

Και γι’ αυτό το ζήτημα έκανε λόγο για σκευωρία, σημειώνοντας ότι τα πιστοποιητικά σπουδών των παιδιών που βρέθηκαν στο συνταξιοδοτικό της φάκελο δεν τα είχε βάλει η ίδια, αλλά ήταν αυτά που βρίσκονταν στον υπαλληλικό της φάκελο.
 
Η εισαγγελέας Έδρας, Φωτεινή Γκιντώνη, σχολίασε στην αγόρευσή της την επί μακρόν διαδικασία παρότι πρόκειται για πλημμέλημα, και ξεκίνησε από την απολογία της κατηγορουμένης, τονίζοντας προσπάθησε να παρουσιάσει «το μαύρο – άσπρο».
Αναρωτήθηκε ποια σκευωρία υπήρχε σε βάρος της και γιατί όλος ο ασφαλιστικός οργανισμός και οι συνάδελφοί της να επιδιώκουν την εξόντωσή της, όπως επιχείρησε να παρουσιάσει.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες, είπε ότι για τη νόθευση σε ορισμένα σημεία πάσχει το κατηγορητήριο, αλλά για δύο περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι έγινε νόθευση από την κατηγορουμένη.
Η εισαγγελέας τόνισε πως δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν τα ονόματα των παιδιών της στις ΑΠΔ εργοδοτών που παραλάμβανε, καθώς και πώς έγιναν οι μειώσεις ημερών εργασίας, με σκοπό να ωφεληθούν εργοδότες και να υποστεί σχετική βλάβη το ΙΚΑ.

Πηγή: tharrosnews.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης