Αξιοποιώντας τις υπόγειες στοές των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά»

Αξιοποιώντας τις υπόγειες στοές των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά»

Στόχος της εκδήλωσης είναι, να παρουσιαστούν πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας - Θράκης, προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της θρυλικής οχυρωματικής γραμμής, αρχικά στις Σέρρες και στη συνέχεια σε όλο το μήκος της από το Μπέλλες έως τη Ροδόπη

Αξιοποιώντας τις υπόγειες στοές των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά»
Στο πλάνο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (Υπ.Α.Α.Π.Ε.Δ), μπαίνει η αξιοποίηση και η ανάδειξη των παροπλισμένων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» -στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα- στο πλαίσιο δράσεων που σχετίζονται με τον ιστορικό τουρισμό και τον τουρισμό μνήμης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, ο δήμος Σιντικής και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άγκιστρο Δράση»  διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, εκδήλωση-ημερίδα με θέμα: «OΧΥΡΑ ΜΠΕΛΛΕΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Κλείσιμο


Στόχος της εκδήλωσης είναι, να παρουσιαστούν πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας - Θράκης, προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της θρυλικής οχυρωματικής γραμμής, αρχικά στις Σέρρες και στη συνέχεια σε όλο το μήκος της από το Μπέλλες έως τη Ροδόπη σε συνεργασία με τους δήμους (Σιντικής, Κάτω Νευροκοπίου, Μύκης και Κομοτηνής) στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν οχυρά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.



Στη διάρκεια της εκδήλωσης  η υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Διευθυντής της  Υπ.Α.Α.Π.Ε.Δ Γιώργος Ζησιμάτος, θα παρουσιάσουν σκέψεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των έργων αυτών επισημαίνοντας και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Αγκσιτρο Δράση Παναγιώτης Σαββίδης, θα αναφερθεί στη σημερινή κατάσταση της πλειοψηφίας των 21 οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» και πετυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης αντίστοιχων παροπλισμένων έργων στο εξωτερικό (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.α.). Τέλος θα παρουσιαστεί και επίσημα από την Αννίτα Κλεμου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, η πρόταση που κατέθεσε η Κοιν. Σ. Επ. Άγκιστρο Δράση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη μετατροπή του οχυρού Καρατάς στις Σέρρες, σε  ένα θεματικό ιστορικό πάρκο, μοναδικό τους είδους του στην Ελλάδα.



«Πιστεύουμε στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών, σε έναν τόπο που η ιστορία της «Μάχης των Οχυρών» τον Απρίλιο του 1941 εξακολουθεί να συγκινεί. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας-Θράκης, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή και είμαστε αισιόδοξοι πως θα δημιουργήσουμε ένα σημαντικό πόλο τουρισμού μνήμης και όχι μόνο» λέει ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με δήμους της αν. Μακεδονίας και Θράκης για δικτύωση ολόκληρης της «Γραμμής Μεταξά» από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή.



Ο δήμος Σιντικής έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση των 8 οχυρών που υπάρχουν στα διοικητικά του όρια και γενικότερα του ιστορικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε με επιτυχία τον περασμένο Μάιο, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων με τίτλο «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που προσέλκυσε πλήθος κόσμου από την βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, η εκδήλωση θα επαναληφθεί τον Μάιο του 2017.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης