Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων εκτός Μόριας μετά τον βιασμό του 16χρονου

Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων εκτός Μόριας μετά τον βιασμό του 16χρονου

Είχαν απευθύνει αλεπάλληλες προειδοποιήσεις για ανάλογα περιστατικά στους αρμόδιους - Οι ανήλικοι πρόσφυγες θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τονίζουν

Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων εκτός Μόριας μετά τον βιασμό του 16χρονου
Mε τον πιο δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις των Γιατρών του Κόσμου για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη σωματική και ψυχική υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων
και
μεταναστών οι συνθήκες φιλοξενίας στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο.
 
Κλείσιμο
Ο βιασμός του 16χρονου Πακιστανού από ομοεθνείς του που φέρεται να έλαβε χώρα στο Κέντρο το περασμένο Σάββατο έφερε στο προσκήνιο «το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στη Μόρια Λέσβου και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει στην ψυχική τους υγεία»
επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά τους λύπη σχετικά με το περιστατικό και ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν έστω και τώρα στις δέουσες ενέργειες.
 
Η παρέμβαση των Γιατρών του Κόσμου

 
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν περιγράφουν τις δράσεις και τις ενέργειές τους αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για τον βιασμό του Πακιστανού εφήβου. «Κλιμάκιο της οργάνωσης μας προσήλθε άμεσα στο χώρο του Κέντρου λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (24.09.2016), ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του περιστατικού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Κατά την ατομική συνεδρία που είχε ο 16χρονος με ψυχολόγο των Γιατρών του Κόσμου ο ανήλικος δήλωσε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συνομήλικούς του εντός του χώρου όπου φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, δηλαδή εντός του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας.

Οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου εκτίμησαν πως δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού, έπρεπε να ενημερωθεί άμεσα ο Διοικητής του Κέντρου, ώστε να προβεί στις δέουσες και προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και να αναζητηθεί άμεσα εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας του ανηλίκου, εκτός του κέντρου σε μεταβατική δομή φιλοξενίας.
 
Αναγκαία η απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια

 
Για το συγκεκριμένο θέμα οι Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας υποστηρίζουν πως έχουν απευθύνει σειρά επιστολών και παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι η απομάκρυνσή τους από το Κέντρο και η μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
 
«Αποτελεί παγία θέση της Οργάνωσής μας ότι τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά – υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και απευθύνουν για μία ακόμα φορά έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την μεταφορά των ανηλίκων που παραμένουν στη Μόρια σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικά αναφέρουν την αναδοχή που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη, ως ένα από τα μέτρα προστασίας που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης