Στο εδώλιο τέσσερις κατηγορούμενοι για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

Στο εδώλιο τέσσερις κατηγορούμενοι για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

Εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για τα χαμένα 5 εκατ. ευρώ - Οι εφέτες αποφάσισαν να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης

Στο εδώλιο τέσσερις κατηγορούμενοι για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»
Σαφείς εξηγήσεις για τις δράσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ)
«Αλληλεγγύη» και κυρίως για το πώς… χάθηκαν 5 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να δώσουν το επόμενο διάστημα τέσσερα πρόσωπα ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου και παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρονται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας να «πρωταγωνιστούν» σε υπεξαίρεση καθώς η συγκεκριμένη ΜΚΟ τη διετία 2005 -2006 έλαβε κονδύλια συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Ιράκ. Ωστόσο, από τα χρήματα αυτά φαίνεται να αξιοποίησε ελάχιστα για την αγορά τροφίμων και ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ από το κονδύλι που έλαβε ακόμη να αναζητείται…

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τη δικογραφία η «Αλληλεγγύη» έλαβε ποσό 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή  ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

Η αποστολή αφορούσε στη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Τελικά, αγοράστηκαν από την ΜΚΟ μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στου Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».

Το αποτέλεσμα ήταν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ…

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στα προγράμματα για τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η «Αλληλεγγύη» και δεν είχαν την ίδια «τύχη», ήταν η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β .Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τώρα, για την υπόθεση αυτή τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, υιοθετώντας την σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Παν. Παναγιωτόπουλου, αποφάσισαν την παραπομπή σε δίκη για τους εξής κατηγορούμενους:
-        Δημήτρη Φουρλεμάδη, άλλοτε στενού συνεργάτη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ.
-        Γεωργία Λυμπέρη, πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
-        Ιωάννη Πέτσου και Θεολόγου Μακρή, πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Τέλος, οι εφέτες αποφάσισαν να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης Ευάγγελος Μαρής, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης